Doodstraf voor brein achter aanslagen Indonesië

Aman Abdurrahman wordt gezien als de ideologische leider van terreurnetwerk Jamaah Ansharud Daulah, een groep gelieerd aan IS.

Abdurrahman wordt afgevoerd na het aanhoren van zijn straf.
Abdurrahman wordt afgevoerd na het aanhoren van zijn straf. Foto Darren Whiteside/Reuters

De Indonesische extremist Aman Abdurrahman is vrijdag veroordeeld tot de doodstraf voor zijn rol bij verschillende aanslagen in Indonesië. De 46-jarige wordt gezien als de ideologische leider van terreurnetwerk Jamaah Ansharud Daulah (JAD), een groep gelieerd aan terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Abdurrahman zit al jaren in de cel en verspreidt vanaf die plek radicale opvattingen.

De prediker is vrijdag schuldig bevonden aan het “uitvoeren van terrorisme”. In eerste instantie werd de man vervolgd voor de aanslag in Jakarta in 2016, waarbij vier mensen om het leven kwamen. Volgens de rechtbank was Abdurrahman ook betrokken bij andere aanslagen in Indonesië. De straf komt overeen met de eis van justitie.

In mei pleegden families met kinderen aanslagen in het Indonesische Surabaya. Nieuw in Indonesië: jonge gezinnen plegen aanslagen.

IS teksten vertaald

Abdurrahman richtte JAD in 2014 op. Sindsdien heeft de groep verschillende aanslagen in Indonesië opgeëist, waaronder de aanslagen die eerder dit jaar werden uitgevoerd door volledige gezinnen.

Abdurrahman zit sinds 2010 in de gevangenis voor het oprichten van een terroristisch trainingskamp. De afgelopen jaren sprak hij vanuit de gevangenis zijn steun uit voor het kalifaat dat IS in Syrië had uitgeroepen. Ook vertaalde hij tientallen IS-artikelen naar het Indonesisch en verspreidde deze op radicale websites.

Vorige maand kwam de zwaarbewaakte gevangenis in Jakarta waar Abdurrahman zit in het nieuws, nadat tientallen gevangenen in opstand kwamen. Veroordeelde terroristen kregen het hierbij voor elkaar om wapens van hun bewakers af te pakken. Vijf bewakers en een gedetineerde kwamen om het leven.

Het duurde bijna twee dagen voordat de situatie weer onder controle was. Volgens de nationale politie waren de aanslagen van Surabaya in mei een vergeldingsactie van JAD, omdat de opstandelingen nog vastzitten.