Blik op de inzendingen van juni door Sarah Kartono

Sarah Kartono, fotoredacteur bij het NRC Leven-katern, bekijkt de ingezonden foto’s over het thema van deze maand: Leven.

Foto Romy Spronk

„Leven zijn de mensen, de dieren, de natuur, het hele bestaan. Een heel breed onderwerp dus. En dat zie je dan ook terug in de inzendingen”, zegt Sarah Kartono, fotoredacteur bij het NRC Leven-katern, over het thema van deze maand.

„Veel bloemetjes, bijtjes en veel geboortefoto’s.” Maar vooral veel buitenfoto’s, valt haar op. „Blijkbaar denken mensen bij ‘leven’ vooral aan vrije tijd, vakantie, naar buiten gaan. Maar het leven speelt zich natuurlijk ook voor een groot deel binnen af. Wat is er mis met een foto van een kopje thee ’s ochtends vroeg aan de keukentafel terwijl het licht mooi binnenvalt? Of van de route die je dagelijks naar je werk aflegt? Of wat rauwere beelden, zoals van het uitgaan in de kroeg ’s nachts? Die foto’s mis ik een beetje.”

De ‘Rainbow’-foto van Romy Spronk zou trouwens best een beeld van zo’n dagelijkse route kunnen zijn, merkt Kartono op. „Herkenbaar tafereel in Nederland: een flat, een straat met een zebrapad. Toch is het interessant; niet door de regenboog, maar door de lichtval. Dat maakt het heel filmisch. Wat voor leven zou zich in die flat afspelen? Je ziet ook de schaduw van een persoon, maar niet de persoon zelf. Waar gaat die naartoe? Dat maakt het extra spannend.”

Stoere Nikes

Foto Erwin van Delden

Op de foto van Erwin van Delden zie je een man op leeftijd in een net pak. „Op zich niets bijzonders. Maar hé, die man heeft stoere Nikes aan! Dat is een mooi contrast! Dan blijft je blik toch even hangen. Hoezo Nikes? Dit is een verhaal. Zou het een misschien een dakloze zijn? Deze fotograaf heeft goed rondgekeken én contact durven maken met een voorbijganger. Zo zie je maar: als je wat langer naar het gewone dagelijkse leven kijkt, blijkt daar heel veel moois in te zitten.”

Wat opvalt aan ‘Ook in het donker is er leven’ van Lita Hertati: hier is geen mens of dier op te zien. „Nog geen vlindertje dat wegvliegt. En toch intrigeert het beeld. Dat komt onder meer door het standpunt: net iets lager. Een mooie manier van kijken. Door de weerspiegeling van de planten in het water wordt het bijna schilderachtig. En het licht werkt als een soort natuurlijke spotlight.”

Frictie in het beeld

Foto Lita Hertati

Zo’n spotlight wordt door fotografen soms ook kunstmatig in de foto aangebracht. Geen goed idee, volgens Kartono, die overigens zelf een paar jaar geleden een Photo Academy Award voor aanstormend talent won. „Ik snap dat mensen iets willen uitlichten. Maar als je bijvoorbeeld in een zwart-witfoto een gedeelte kleur laat, om daar zo de aandacht naartoe te trekken, voelt dat heel onnatuurlijk aan. Dat zorgt voor frictie in het beeld, dat leidt af. Daardoor gaat het verhaal verloren.”

Als je iets wil uitlichten, gebruik dan gewoon een simpel lampje, adviseert Kartono. „Zelfs op iedere smartphone zit er tegenwoordig een.” Maar het allersimpelst: maak gebruik van de natuurlijke lichtinval. „Hoe mooi is het om te kijken naar de schemering, of een straaltje licht dat net ergens op valt. Dat is kijken… naar het leven. Zonder licht, is er geen leven. En al helemaal geen fotografie.

U kunt uw foto’s met het thema ‘Leven’ inzenden tot vrijdag 29 juni 17.00 uur via nrc.nl/fotowedstrijd.