Asielzoekers met WK-tickets beproeven hun geluk aan de grens met Finland

Een WK-toegangsbewijs als ticket naar een beter bestaan, sommige asielzoekers vinden het een kans waard. De afgelopen dagen hielden in buurlanden van Rusland grenswachten ‘voetbalsupporters’ aan uit onder andere Marokko, Nigeria en China, die Europa probeerden binnen te komen.

Een agent van de Finse grenspolitie zei woensdag tegen Reuters sinds het begin van het WK al vijf personen te hebben tegengehouden. Allen kwamen Rusland binnen op vertoon van een WK-ticket, dat zij na registratie hadden omgeruild voor een fan-ID waarmee de wedstrijden kunnen worden bezocht.

Omdat WK-bezoekers tijdens het toernooi geen Russisch visum hoeven te tonen, konden de migranten de strenge visumregels omzeilen. „We waren hierop voorbereid, maar het was een verrassing dat het al direct bij de start van het WK begon”, zei risicoanalist Marko Saareks van de Finse grenspolitie. Volgens hem hebben mensen met fan-ID’s ook bij de Poolse, Noorse en Baltische grens hun geluk beproefd.

De ‘Arctische route’, via Finland of Noord-Noorwegen, is niet nieuw. Tijdens de migratiegolf in 2015 verschenen dagelijks tientallen migranten aan de grens, onder wie Syriërs, op de fiets aangezien de Russische wet bepaalt dat een grensoversteek op wielen dient te gebeuren. Ook mensensmokkelaars gebruiken het WK om mensen via Rusland naar Europa te brengen. Vorige week onderschepten Nigeriaanse autoriteiten 9 jonge meisjes en een jongetje die zonder begeleiding en met WK-tickets aan boord probeerden te gaan van een vliegtuig van Lagos naar Moskou.