Argentinië op rand van uitschakeling

Argentinië heeft een mogelijk vervolg op het WK niet meer in eigen hand, nadat het onthutsend met liefst 3-0 verloor van Kroatië. De ploeg van Lionel Messi, vier jaar terug in Brazilië nog finalist, was net als tegen IJsland (1-1) geen schim van een ploeg die aanspraak wil maken op een WK-titel. De Argentijnse keeper Willy Caballero mocht zich de eerste goal van de wedstrijd geheel aanrekenen. Hij schoot een terugspeelbal slordig weg, waarna Ante Rebic namens de Kroaten de bal over hem heen wipte. Aan de prachtige tweede goal van Luka Modric kon hij weinig doen. Ivan Rakitic maakte de afstraffing in blessuretijd compleet. Kroatië plaatste zich door de overwinning voor de achtste finales. In zijn openingsduel had het al gewonnen van Nigeria (2-0).

Frankrijk, EK-finalist in eigen land twee jaar geleden, heeft zich geplaatst voor de achtste finale van het WK. Net als tegen Australië (2-1) werd slechts met minimaal verschil gewonnen van Peru: 1-0. Kylian Mbappé scoorde en werd zo met zijn 19 jaar de jongste doelpuntenmaker voor Frankrijk ooit op een WK. Peru verloor zijn openingsduel in Rusland ook al – Denemarken won met eveneens 1-0 – en zo ligt het land al na twee wedstrijden uit het toernooi.

Het Australië van bondscoach Bert van Marwijk houdt hoop op een vervolg van het wereldkampioenschap. Het speelde met 1-1 gelijk tegen Denemarken, dat op zijn beurt goede zaken deed voor een plek in de achtste finale. Kreeg Australië in het verloren duel met Frankrijk nog een penalty tegen na interventie van de videoscheidsrechter, nu kreeg het een penalty mee. Mile Jedinak benutte die vlak voor rust, nadat Denemarken al vroeg op voorsprong was gekomen door Christian Eriksen.

De Amerikaanse scheidsrechter Mark Geiger ontkent dat hij woensdag tijdens Portugal-Marokko (1-0) de Portugezen heeft gevraagd hem een shirtje te geven. Nordin Amrabat vertelde bij de NOS dat Geiger aan verdediger Pepe had gevraagd of hij diens tricot mocht hebben. De wereldvoetbalbond FIFA voelde zich geroepen om met een officiële reactie te komen en neemt met klem afstand van enige suggestie van een dergelijke vraag.