Motorbendelid aangehouden voor afvuren antitankwapen op kantoorpand Amsterdam

De verdachte is een lokale leider bij motorbende Caloh Wagoh. In het pand zit onder andere Pijper Media gevestigd, uitgever van bladen als Panorama en Nieuwe Revu.

Forensisch onderzoek op de plek waar het kantoorpand beschoten werd.
Forensisch onderzoek op de plek waar het kantoorpand beschoten werd. Foto Ilim Bajmat

Donderdagavond om 23.00 uur heeft een man in Amsterdam Nieuw-West met een antitankwapen op een kantoorpand geschoten. Dat maakte de politie Amsterdam vrijdag bekend. De politie heeft donderdagnacht een 41-jarige verdachte aangehouden. Hij is volgens de politie de leider van de Woerdense afdeling van motorbende Caloh Wagoh.

In het pand zit onder andere Pijper Media, uitgever van bladen als Panorama en Nieuwe Revu. Deze tijdschriften hebben ook hun redacties in het gebouw. Voor zover bekend bij de politie zijn er geen gewonden gevallen. Over de motieven van de verdachte is nog niets bekend.

Een reportage van AT5 toont dat in het deel van het gebouw waarop het bendelid het projectiel afvuurde de redactie van Panorama zit. Vanaf de plek waarvandaan de verdachte schoot is een Panorama-voorpagina op de muur van de redactie te zien. Volgens hoofdredacteur Peter van de Kraats is het dan ook aannemelijk dat zijn blad het doelwit was, omdat Panorama “het enige tijdschrift is dat serieus over misdaad schrijft”. Blijkbaar is dat de trend in de misdaadwereld, zei hij tegen AT5. “Als het je niet bevalt, neem je wraak.”

Twitter avatar RevuJonathan Jonathan Ursem Ja, het pand waarin Pijper Media (o.a. Nieuwe Revu, Panorama, Playboy, Grazia) zit, is gisteravond laat beschoten. De schade binnen valt mee, we zijn weer aan het werk. Verder weet ik niet meer dan wat ik lees in de media. https://t.co/k8c2F7RYyV

Bij het incident is een raam gesneuveld, evenals een deel van de gevel. Volgens lokale televisiezender AT5, is ook een deur beschadigd geraakt. De politie heeft het antitankwapen ter plaatse gevonden en in beslag genomen.

Antitankwapen

Een antitankwapen is bedoeld om gepantserde voertuigen uit te schakelen. De verdachte in Amsterdam maakte waarschijnlijk gebruik van een draagbare variant. Deze wordt vanaf de schouder afgevuurd.

Het is niet de eerste keer dat iemand in Amsterdam met een antitankwapen schiet. In 2011 raakten zes verdiepingen van het Amsterdamse gerechtsgebouw beschadigd toen twee mannen er met een raketwerper op schoten. Justitie schatte de schade toen op veertigduizend euro. De daders werden ook van andere zaken verdacht en kregen vijf en vijftien jaar celstraf. Een van hen had enkele maanden na het raketwerperincident een 17-jarige jongen met een pistool in zijn buik geschoten. Het slachtoffer raakte zwaargewond.