Zondag informele EU-top in Brussel over migratie

Migratiecrisis Vluchtelingen spelen in de Europese politiek weer een prominente rol, maar aantal asielaanvragen nam vorig jaar af.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker belegt voor zondag een informele EU-top in Brussel. Juncker zei woensdag dat hij op de bijeenkomst samen met regeringsleiders van EU-lidstaten naar Europese oplossingen wil zoeken voor de opgelaaide discussie over migratie.

Wie er aan de top deelnemen, is nog niet officieel bekend. De bijeenkomst, die Juncker woensdag per tweet aankondigde, verkeert nog in de planfase. Persbureau Reuters meldde aanvankelijk dat in ieder geval Duitsland, Frankrijk, Italië en Griekenland aanwezig zouden zijn. Vier landen waar de migratiecrisis op dit moment een grote rol speelt. Later dreigde de Italiaanse premier Conte dat Italië weg zou blijven als niet over herverdeling van reeds in zijn land aanwezige migranten zou worden gepraat. De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigde woensdag dat premier Rutte aanschuift bij het overleg. Vrijdagavond krijgt Rutte de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk op bezoek. Dan bespreken ze volgens het begeleidende persbericht „actuele ontwikkelingen in Europa”.

Voor 28 en 29 juni staat een officiële EU-top gepland, waarbij alle 28 leiders van de lidstaten aanwezig zijn.

In Duitsland dreigt een regeringscrisis over het Europese migratiebeleid. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer wil dat er duidelijke afspraken komen over een Europa-brede aanpak van de asielproblematiek.

Terugsturen aan de grens

Als Merkel dat niet voor juli voor elkaar krijgt, wil Seehofer, die lid is van Merkels coalitiepartner CSU, zijn plan doorzetten om asielzoekers die al in andere Europese landen zijn geregistreerd meteen terug te sturen aan de Duitse grens. Merkel is daar fel op tegen.

Ook in Italië is de migratiecrisis de laatste weken weer een actueel onderwerp. De nieuwe rechts-populistische regering in het land wil een hardere opstelling tegen migranten. Eerder deze maand weigerde Italië een schip van een humanitaire organisatie, met aan boord ruim zeshonderd uit de zee geredde migranten, toe te laten in zijn havens. De boot mocht een paar dagen later wel aanmeren in het Spaanse Valencia.

Volgens een woensdag gepresenteerd rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) werden vorig jaar wereldwijd 1,2 miljoen asielaanvragen gedaan, tegenover 1,6 miljoen een jaar eerder. Nog maar de helft daarvan werd in Europa ingediend, terwijl het aantal nieuwkomers in de Verenigde Staten, Canada en Australië enorm steeg.

De 35 OESO-landen vangen nu 6,4 miljoen vluchtelingen op. Meer dan de helft daarvan verblijft in Turkije. De meeste vluchtelingen komen uit Afghanistan, Syrië en Irak.