WK-vooruitblik, dag 9: Brazilië zoekt eerste winst, IJsland nu een keer favoriet

De negende speeldag op het WK voetbal in Rusland. Drie wedstrijden: Brazilië – Costa Rica, Nigeria – IJsland en Servië – Zwitserland

 • Programma

  Brazilië 2 - 0 Costa Rica

  • #25
  • Groep E
  • Sint Petersburg

  Nigeria 2 - 0 IJsland

  • #24
  • Groep D
  • Volgograd

  Servië 1 - 2 Zwitserland

  • #26
  • Groep E
  • Kaliningrad

  Bekijk hier het hele programma WK voetbal 2018
 • Brazilië - Costa Rica

  Brazilië moet het eerste groepsduel met Zwitserland snel loslaten. Was de gelijkmaker van de Zwitsers twijfelachtig door die duw? Misschien. Maar koste wat kost moet een van de grote WK-favorieten het scenario van Argentinië vermijden. Dat staat na twee wedstrijden op de rand van de uitschakeling na het demasqué tegen Kroatië donderdagavond (3-0).

  Brazilië treft Costa Rica, dat vier jaar geleden nog verraste met een kwartfinaleplek. Daarin was Nederland mede dankzij dé keeperswissel na penalty’s te sterk. Costa Rica verloor zijn eerste duel met 1-0 van Servië. De Braziliaanse bondscoach stelde de Braziliaanse fans donderdag gerust, en maakte Costa Rica op zijn beurt ongerust: Neymar kan gewoon spelen.

  Björn Kuipers leidt de wedstrijd, zijn tweede dit WK, na Uruguay-Egypte (1-0). Ook de videoscheidsrechter is Nederlands. Danny Makkelie vervult die rol eveneens voor een tweede keer.

  Lees ook de monoloog van Makkelie over zijn werk op het WK: “Ik heb in dat hok meer stress dan op het veld.”
 • Nigeria - IJsland

  IJsland zou als WK-debutant eigenlijk altijd de underdog moeten zijn. Dat was het als EK-debutant twee jaar geleden ook, maar toen kwam het land zelfs in de kwartfinale. Na het gelijkspel tegen Argentinië (1-1) in het eerste groepsduel in Rusland, is de vraag of IJsland tegen Nigeria niet gewoon de favoriet is.

  Coach Heimir Hallgrímsson vindt in ieder geval van wel. “We verwachten te winnen, wat denk jij dan?”, klonk het verrassend zelfverzekerd. Mocht IJsland winnen, dan brengt het Argentinië bovendien wel héél dicht bij vroegtijdige uitschakeling.

 • Servië - Zwitserland

  Klagen is voor losers, zei de Zwitserse bondscoach Vladimir Petkovic donderdag. Hij wilde niet op voorhand gaan zeuren over de enorme afstand die zijn ploeg moest afleggen voor de groepswedstrijd in Kaliningrad. Dat is liefst 2.000 kilometer van hun trainingsbasis in Samara. Ook is er een tijdverschil van twee uur. “We willen sterk zijn tegen elke tegenstander en we willen laten zien dat we op een goed niveau spelen en dat we elk team kunnen verslaan.”

  De 1-1 tegen Brazilië was daarvan bevestiging. Servië is de tweede tegenstander, dat zijn eerste groepswedstrijd van Costa Rica won.

 • “Je zou denken dat Duitsland grotere problemen heeft. Maar het voetbalnieuws bij de regerend wereldkampioen wordt beheerst door een vrouw.”

  Lees de column van Emilie van Outeren: Seksisme - seksrel: 0‑1