Wilders doet aangifte tegen Azarkan om nepcampagne

De PVV-leider doet aangifte van smaad en laster, vanwege de voorgenomen nepcampagne van Denk waarmee de partij de Wilders in een slecht daglicht wilde plaatsen.

PVV-leider Geert Wilders doet aangifte tegen DENK-fractievoorzitter Farid Azarkan om het plan nepadvertenties te gaan inzetten tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen.
PVV-leider Geert Wilders doet aangifte tegen DENK-fractievoorzitter Farid Azarkan om het plan nepadvertenties te gaan inzetten tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. Foto Remko de Waal / ANP

PVV-leider Geert Wilders heeft donderdag aangifte gedaan bij de politie in Den Haag tegen Denk-fractievoorzitter Farid Azarkan, vanwege de voorgenomen nepcampagne van Denk waarin de partij in naam van Wilders zegt ‘het land te willen zuiveren’. Dat heeft de politie bevestigd.

Wilders kondigde donderdag al via Twitter aan dat hij aangifte zou doen van smaad en laster. Eduard Nandelall (31), directeur van OptimusAd, het reclamebureau dat de nepcampagne zou uitvoeren, zegt tegen NRC dat hij maandag aangifte gaat doen.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Zojuist met Eduard Nandelall gesproken. Nep-PVV-banner kwam van Azarkan zelf! Ook openbaar getest op zíjn verzoek. Duizenden mensen hebben het gezien. Bewijs gekregen. Vanavond om 19.00 uur aangifte doen bij politie tegen Azarkan wegens smaad en laster. https://t.co/bFNqexLzRl

Woensdag bleek uit onderzoek van het Radio 1-programma De Nieuws BV dat Denk voorbereidingen had getroffen om een vervalste PVV-advertentie online te zetten. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart vorig jaar liet de partij een ontwerp maken met een foto van Wilders, het logo van de PVV en de tekst: “Na 15 maart gaan wij Nederland zuiveren.”

Denk zou uiteindelijk van de plannen hebben afgezien, maar de nepadvertentie zou in een testfase toch enige tijd online hebben gestaan. Fractievoorzitter Azarkan gaf bij een persconferentie aan dat hij van de campagne af zou hebben gezien omdat het te ver ging.

Reclameman

Woensdagavond zat Azarkan bij tv-programma Jinek en daar ontkende hij de nepadvertentie te hebben bedacht. Ook schoof hij een groot deel van de schuld in de schoenen van Nandelall.

Ook zegt Azarkan dat de journalisten van de Nieuws BV zijn voormalige campagnemedewerker ‘in de val hebben proberen te lokken’. Dat proberen ze te onderbouwen met een geheime opname van een ontmoeting met Nandelall. Die video is op Facebook gepost.

Nandelall noemt dit in een reactie “criminele praktijken”. “Iemand stiekem filmen, dat kan niet.” De voormalige campagnemedewerker zegt dat het juist Azarkans idee was om de vervalste PVV-advertentie te maken. Ook zou hij de omstreden slogan hebben bedacht.

Op Twitter noemt Nandelall de reactie van Azarkan bij Jinek ‘karaktermoord’. “Wat Azarkan gisteren bij Jinek beweerde dat zijn leugens”, aldus Nandelall. Hij zegt maandag net als Wilders aangifte te gaan doen tegen Azarkan voor laster, smaad, schending van zijn privacy en mensenrechten. Hij vindt dat zijn imago ernstig is beschadigd door Azarkan. “Ik heb vandaag gebeld met de politie. Ik ben geen Geert Wilders, dus ze hebben maandag pas tijd voor me.”