Uruguay en Rusland al zeker van tweede ronde

Uruguay heeft ook zijn tweede wedstrijd op het WK in Rusland gewonnen. De ploeg van de 71-jarige coach Óscar Tabárez versloeg woensdag in Rostov Saoedi-Arabië en plaatste zich daarmee voor de tweede ronde van het WK. Door de zege van Uruguay is ook Rusland zeker van de tweede ronde. Het gastland won een dag eerder al voor de tweede keer, tegen Egypte. Luis Suárez speelde in zijn 100ste interland weer eens een belangrijke rol bij Uruguay. De 31-jarige aanvaller van Barcelona, die eerder uitkwam voor onder meer FC Groningen en Ajax, stond na 23 minuten precies op de juiste plaats om de 1-0 binnen te tikken. Aan het eind van de matige wedstrijd viel Suárez nog op door theatraal protesteren tegen de scheidsrechter. Uruguay speelt nu nog tegen Rusland om de eerste plaats in de groep.

Spanje heeft de eerste WK-overwinning behaald. De ploeg van interim-bondscoach Fernando Hierro bleef met veel moeite Iran de baas: 1-0. De treffer kwam op naam van Diego Costa, die in de 54ste minuut na een carambole fortuinlijk doel trof. Het was zijn derde WK-treffer. Spanje had een groot veldoverwicht, maar ook Iran kreeg enkele kansen. Na een uur spelen werd een Iraans doelpunt door de videoscheidsrechter terecht afgekeurd wegens buitenspel.

Cristiano Ronaldo verbetert in zijn jacht op doelpunten record na record. Na zijn winnende treffer voor Portugal tegen Marokko (1-0) is de vijfvoudig wereldvoetballer van het jaar nu de meest scorende international van Europa. Eerder maakte hij dit WK al alle drie de Portugese goals tegen Spanje. Ronaldo (33) staat na zijn 152ste interland op 85 doelpunten, één meer dan de legendarische Hongaar Ferenc Puskas. „Ik geef niet zoveel om records”, reageerde de ster van Real Madrid na afloop. Wereldwijd is Ali Daei nog altijd de leider in dit klassement. De Iraniër maakte in 142 duels 109 goals voor zijn land. Lionel Messi scoorde in zijn 125 caps tot nu toe 64 keer.

De Braziliaanse voetbalbond (CBF) is ontevreden over de reactie van wereldvoetbalbond FIFA op de klacht over de videoarbitrage bij het WK. De CBF protesteerde na afloop van het eerste groepsduel tegen Zwitserland (1-1) bij de FIFA. Bij de Zwitserse gelijkmaker zou doelpuntenmaker Steven Zuber verdediger Miranda in de rug hebben geduwd. De arbitrage op het veld keurde de treffer goed en de videoarbitrage wenste niet in te grijpen, hoewel op de beelden de lichte overtreding goed te zien was. „De videoarbiters zijn er voor om duidelijke en zichtbare fouten van de scheidsrechters op het veld te corrigeren”, aldus de CBF.

Björn Kuipers, de enige Nederlander die als scheidsrechter actief is in Rusland, heeft zijn tweede wedstrijd toebedeeld gekregen. Na Uruguay-Egypte (1-0) leidt Kuipers met zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra vrijdag het duel tussen Brazilië en Costa Rica in groep E.

De geblesseerde Tunesische keeper Mouez Hassen komt dit WK niet meer in actie, heeft het team bekendgemaakt. Hij moest afgelopen maandag al na ruim een kwartier spelen de groepswedstrijd tegen Engeland verlaten, na een botsing met de Engelse middenvelder Jesse Lingard. Hassen raakte daarbij geblesseerd aan zijn schouder en zal niet op tijd herstellen voor dit toernooi. Hij zal bij zijn Franse club Chateroux verder behandeld worden, meldt persbureau Reuters.