Onderzoeksraad: Chemelot moet veiliger

Chemische industrie Chemelot is het op één na grootste chemiecluster van Nederland. Er waren alleen al in 2016 vier grote incidenten.

De veiligheid op het industrieterrein Chemelot in Sittard-Geleen moet beter. Dat concludeert de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) in een donderdag gepresenteerd onderzoek naar aanleiding van een reeks recente incidenten en ongelukken.

De OVV constateert dat de procesveiligheid tekortschoot. Bovendien waren inspectie en onderhoud niet altijd op orde, werden werkinstructies en mogelijke risico’s werden niet geïdentificeerd. De OVV wijst ook op de ouderdom van installaties. Veel fabrieken dateren nog uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw.

Scherper toezicht

Het onderzoek vindt het goed dat alle op Chemelot actieve ondernemingen onder één overkoepelende, door de provincie verleende omgevingsvergunning vallen. Dat geeft een beter zicht op het hele plaatje dan bij allemaal afzonderlijke vergunningen. Maar het kan volgens de OVV wel een stuk scherper met toezicht, na te streven veiligheidsniveau, doelen en visie. Risico’s worden ondanks de overkoepelende omgevingsvergunning nog te veel per bedrijf bekeken.

Het veiligheidsniveau bij Chemelot moet volgens de raad ook omhoog omdat de activiteit op de chemiecluster nog altijd groeit, bijvoorbeeld via de onderzoeks- en onderwijscampus, waar gemiddeld 2.500 onderzoekers en studenten verblijven. Chemelot wil „de meest competitieve en duurzame chemie- en materialensite van West-Europa” worden.

Chemiecluster

Chemelot is met een grootte van achthonderd hectare het op één na grootste chemiecluster van Nederland en een van de grootste aaneengesloten industrieterreinen. De eerste activiteit dateert van 1924, toen de Staatsmijn Maurits werd geopend. Tegenwoordig zijn er zo’n 150 bedrijven gevestigd. Grote spelers ter plekke zijn Sabic, OCI Nitrogen en DSM. Delen van plaatsen als Geleen, Einighausen, Urmond, Stein, Elsloo en Beek liggen dicht of direct tegen het terrein aan.

Lees over het landschap van Chemelot, een reportage uit 2016

Alleen al in 2016 waren er vier grote incidenten. Drie keer was er sprake van ernstige emissies van gevaarlijke stoffen en één keer van een ongeluk met dodelijke afloop.

De provincie Limburg laat weten met de betrokken partners werk te willen maken van de aanbevelingen van de OVV.