Mossack Fonseca

Nieuw lek Panama Papers toont paniek aan bij instortend advocatenkantoor

Door onze medewerker

Juridisch dienstverlener en advocatenkantoor Mossack Fonseca wist van ongeveer driekwart van zijn brievenbusfirma’s, ruim 25.000 bedrijven, niet wie de uiteindelijk begunstigde was. Dat blijkt volgens het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) uit een nieuw lek van 1,6 miljoen documenten.

Het nieuwe lek laat onder meer zien dat werknemers van Mossack Fonseca in de maanden na publicatie van de Panama Papers hun eigen cliënten benaderden om er achter te komen wie de uiteindelijk begunstigde was van de brievenbusfirma’s. Het bedrijf hield destijds vol dat het zich aan de regels hield.

Het was wederom de Duitse krant Süddeutsche Zeitung die de informatie kreeg en deelde met het journalistencollectief. In Nederland zijn Trouw en Het Financieele Dagblad (FD) bij het ICIJ aangesloten.

Uit het lek komen 180 nieuwe Nederlandse namen naar voren, meldt het FD. De Amsterdamse vastgoedmagnaat Niek Sandmann, twee erfgenamen van voormalig warenhuisexploitant Anton Dreesmann en een honorair consul duiken op in documenten.

Het lek laat volgens het consortium de dagelijkse gang van zaken bij het Panameese bedrijf zien vlak voor de publicitaire storm losbarstte tot een paar maanden voor het einde van 2017 toen de firma instortte.

Mossack Fonseca richtte namens andere tussenpersonen bedrijfjes op in Panama en de Maagdeneilanden. Dat is op zichzelf niet illegaal, maar het is vaak onduidelijk wie de uiteindelijke eigenaar is van deze offshorebedrijven. Daardoor kunnen ze ingezet worden bij het ontduiken van belastingen, witwassen of het omzeilen van sancties. De identiteit van de uiteindelijk begunstigde moet daarom altijd bekend zijn.

Vorige maand zei een advocaat van Mossack Fonseca tegen het journalistencollectief dat „cliënten” ook bankiers, advocaten of accountants konden zijn en niet per se de uiteindelijk begunstigde.