Opinie

Hoe in een trapgat in Oud-West alles uit de hand liep

Auke Kok

Enkele dagen na het begin van de zomer ken ik wel een categorie Amsterdammers die zich zorgen maakt. De linkse airbnb-verhuurders. Die denken bij ‘zomer’ namelijk aan ‘komkommertijd’ en zodoende aan het gruwelijke wat een vrouw in Oud-West overkwam. Alweer een jaar geleden, maar voor de vrouw lijkt het gisteren. Haar vriend zou een zwarte vrouw van de trap hebben gegooid toen deze niet snel genoeg uitcheckte. Komkommerhysterie bloeide als de bloemetjes in het Westerpark. Sociale media en websites als GeenStijl jubelden van leedvermaak. Dit was te mooi om waar te zijn: verhuurster blijkt ‘prominent’ lid van GroenLinks – van de partij dus van tégen airbnb en vóór de zwarte medemens.

Onmiddellijk na het incident gingen de vrouw en haar vriend als racisten de wereld over. „Een Groenlinkser die een neger mishandelt. Gekker moet het niet worden”, was een van de mildste reacties. Voor het gezin was de zomer een hel.

Botte pech: de vrouw die langs de treden omlaag gleed was niet zomaar een jonge zwarte studente met lange rasta’s. Ze kwam uit Zuid-Afrika. Sterker, ze maakte deel uit van een artistiek gezelschap rond de fotografe Zanele Muholi, die in de stad was om een tentoonstelling in het Stedelijk te openen. Het clubje video-artistiekelingen filmde alles wat het dagelijks meemaakte. Ook dit. Of misschien, júíst dit. Als zwarte vrouw van de trap te worden geduwd door een blanke man beantwoordde volmaakt aan het beeld dat het clubje uitdraagt. Aan het beeld van racisme en seksisme waar Zanele Muholi haar internationale carrière op heeft gebouwd. Daar ging haar foto-expositie Faces and Phases in het Stedelijk dan ook over: Muholi „onderzoekt, documenteert en verbeeldt de zwarte LGBTQI identiteit”, aldus stedelijk.nl.

Zwarte lesbiennes vooruit!

Zoiets bedenk je niet. Te meer niet daar de verhuurster in Oud-West, ex-woordvoerder van GroenLinks in Den Haag, haar loopbaan bouwde op maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid. Helemaal Gutmensch.

Als ik me goed heb laten voorlichten, maakten de Zuid-Afrikanen er een kolerebende van in Oud-West. Na een nacht van herrie en dronkenschap en interieurvernielingen weigerden de huurders te vertrekken. Ze waren al een uur over tijd. Verhuurster riep haar vriend erbij. De Zuid-Afrikaanse vrouwen talmden. Een van hen, een studente, liet zich niet zomaar richting trap duwen, verzette zich zelfs. Vriend drong aan, pakte haar stevig beet met de fatale woorden: „Dit is Afrika niet.”

Hij bedoelde mogelijk: hier in Europa geldt ‘tijd is tijd’. Maar ja. De studente verloor haar evenwicht en kwam pas onderaan de trap tot stilstand. Gillend. Alles on tape, inclusief beurse plekken. Studente en Zanele Muholi zetten het online. Kijk Eens Hoe Racistisch Dat Liberale Amsterdam Is. Filmpje ging viral. De rechtszaak loopt nog steeds.

Hoe in een trapgat twee professionele linkse activisten op elkaar botsen, waarna alles uit de hand loopt: prachtige stof voor een nieuwe roman van Arnold Grunberg, als je het mij vraagt.

Auke Kok is schrijver en journalist.