Europees Hof: leefomstandigheden Breivik niet onmenselijk

Breivik spande een zaak aan omdat hij naar eigen zeggen onmenselijk behandeld wordt in de gevangenis.

Archieffoto van Anders Breivik
Archieffoto van Anders Breivik Foto Lise Aaserud / NTB Scanpix / AP,

De toestanden waaronder de Noorse terrorist Anders Breivik in de gevangenis verblijft zijn niet onmenselijk of mensonterend. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens donderdag bepaald in een zaak die door de 39-jarige massamoordenaar was aangespannen. Breivik kan na de uitspraak niet meer in beroep of naar een hoger hof.

Twitter avatar ECHR_Press ECHR Press Decision Hansen v. Norway - application by man formerly known as Breivik rejected as inadmissible
https://t.co/2bxYrxmBuu
#ECHR #CEDH

Breivik, die vorig jaar zijn naam liet wijzigen naar Fjotolf Hansen, zit vrijwel in isolatie in een cel van drie kamers. Volgens hem komt dit neer op een onmenselijke behandeling (in strijd met artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens) en heeft hij volgens artikel 8 recht op privacy en een gezinsleven. Breivik is niet getrouwd en heeft ook geen kinderen.

Lees ook: Breivik wil een menswaardig bestaan

Ongegrond

De drie rechters van het Europees Hof vonden de klachten van Breivik ongegrond en wezen de zaak van de hand. De Noorse staat gaf eerder aan dat Breiviks isolement en visitaties nodig zijn omdat hij in een omgeving met andere gedetineerden kan worden aangevallen.

Breivik vermoordde in 2011 77 mensen met een autobom en een schietpartij op het Noorse eiland Utøya. Het betrof de dodelijkste geweldsdaad op Noors grondgebied sinds de Tweede Wereldoorlog. Breivik heeft nooit spijt betuigd voor zijn daden, die gemotiveerd werden door extreemrechts gedachtegoed. Hij is veroordeeld tot 21 jaar cel met kans op verlenging, de hoogst mogelijke straf in Noorwegen.

Correctie (21 juni 2018): In de kop boven een eerdere versie van dit bericht werd naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens verwezen met de term “EU-Hof”. Het gaat wel om een Europees hof, maar met de EU heeft het niets te maken.