Eemshaven

Noordelijkste station geopend

Foto Patrick van Katwijk / ANP

Om iets over half drie kwam hij woensdag aan: koning Willem-Alexander stapte uit op het station van Eemshaven om de nieuwe spoorlijn tussen de Groningse plaats en Roodeschool officieel te openen.

De treinverbinding maakt Eemshaven en het Duitse eiland Borkum beter bereikbaar. Om dit mogelijk te maken, werden twee nieuwe stations gebouwd en werd het bestaande goederenspoor tussen Eemshaven en Roodeschool aangepast en geschikt gemaakt voor passagierstreinen. Sinds eind maart is de spoorlijn al in gebruik: drie tot vier keer per dag vertrekt er vanuit Groningen een trein naar Eemshaven. Uit een studie die de provincie Groningen liet uitvoeren valt op te maken dat jaarlijks naar verwachting zo’n 6.500 Nederlandse Borkumgangers per trein naar de Eemshaven zullen gaan, vooral in de zomer en als er combitickets voor boot en trein worden verkocht. Het nieuwe spoortracé is het resultaat van een Nederlands-Duitse samenwerking van publieke en private partijen. (NRC)