Defensie

Smartengeld voor families omgekomen militairen

Defensie heeft een smartengeldakkoord gesloten met de nabestaanden van drie overleden militairen. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie woensdag. Hoeveel Defensie precies uitkeert is niet bekendgemaakt, maar het is meer dan het standaardbedrag van 20.000 euro. Het gaat om de families van sergeant Sander Klap (35), sergeant Henry Hoving (29) en korporaal Kevin Roggeveld (24). Klap werd in maart 2016 dodelijk geraakt tijdens een schietoefening op de politieacademie in Ossendrecht. Hoving en Roggeveld kwamen in juli van dat jaar om het leven bij mortierongeluk tijdens een oefening in Mali. Een derde militair raakte bij dat ongeluk zwaargewond. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) was na onderzoek zeer kritisch op Defensie. Het ontstekingsmechanisme van de explosieven waarmee ze werkten was dusdanig verroest dat een granaat al in de lanceringsbuis ontplofte. Het OVV-rapport over de dood van Hoving en Roggeveld was de directe aanleiding voor het aftreden van toenmalig commandant der strijdkrachten Tom Middendorp en minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD). Defensie en de weduwe van Hoving werden het vorige maand al eens over een zogeheten vergoeding voor het verlies van inkomen. Het ministerie is met de andere nabestaanden nog in gesprek over zo’n materiële schadevergoeding. (NRC)