WK voetbal dag 8: Argentinië op rand van uitschakeling na verlies tegen Kroatië

Eerder op de dag speelden Australië en Denemarken gelijk (1-1) en won Frankrijk met 1-0 van Peru.

 • Argentinië op rand van uitschakeling

  De verliezend finalist van vier jaar geleden staat op de rand van uitschakeling. Na het 1-1 gelijkspel tegen IJsland verloor Argentinië donderdagavond zeer verrassend met 0-3 van Kroatië. Door de winst zijn de Kroaten al zeker van de achtste finales. Zij wonnen hun eerste wedstrijd met 2-0 van Nigeria.

  Argentinië
  0
  Kroatië
  3
  Rebić
  53’
  Modrić
  80’
  Rakitić
  91’

  De eerste tegengoal van de Argentijnen werd ingeluid door een enorme blunder van keeper Cabelloro. Hij wilde een bal over de Kroatische spits Rebic schieten, maar de bal was te kort waarna de Kroaat de bal knap vanuit de lucht binnenschoot. De Argentijnen met de onzichtbare sterspeler Messi misten creativiteit om het de verdedigers van Kroatië moeilijk te maken.

  In de tachtigste minuut schoot Luka Modric de illusies van de Argentijnen aan flarden. De Kroatische aanvoerder en spelverdeler scoorde met een heerlijk verkapt schot van buiten het strafschopgebied. In blessuretijd maakte spits Rakitic de vernedering nog groter door de 0-3 aan te tekenen na een een-tweetje in het vijfmetergebied.

  In de laatste wedstrijd moet Argentinië winnen van Nigeria, maar is nog afhankelijk van de resultaten van concurrent IJsland om zich te kunnen plaatsen voor de achtste finales. De IJslanders spelen vrijdag tegen Nigeria en in de derde wedstrijd tegen het al geplaatste Kroatië.

  Foto Johannes Eisele/AFP

  Frankrijk door naar achtste finale na winst op Peru

  Zonder te overtuigen heeft Frankrijk zich donderdag geplaatst voor de tweede ronde van het WK. Het team versloeg Peru met 1-0 en boekte daarmee de tweede zege van het toernooi.

  Frankrijk
  1
  Peru
  0
  Mbappé
  34’

  Het enige doelpunt van de wedstrijd kwam op naam van Kylian Mbappé. De speler tikte een schot van landgenoot Olivier Giroud, waarmee die laatste de keeper verschalkte, over de lijn. In de tweede helft ontsnapte Frankrijk aan de gelijkmaker. Een knal van Peruaan Aquino eindigde op de kruising.

  Peru wist in de tweede helft niet meer te scoren, waardoor de Zuid-Amerikaanse ploeg met nul punten uit twee duels is uitgeschakeld. Denemarken en Australië strijden over enkele dagen, tegen respectievelijk Frankrijk en Peru, om het laatste ticket naar de volgende ronde.

  Blaise Matuidi (links) en Peruaan Edison Flores in duel. Foto Jewel Samad/AFP

 • Australië en Denemarken in evenwicht (1-1)

  Het Australische team van coach Bert van Marwijk heeft nog een kleine kans op het bereiken van de achtste finales van het WK. De Socceroos speelden in hun tweede groepswedstrijd met 1-1 gelijk tegen Denemarken. Wederom greep de videoscheidsrechter in om een strafschop toe te kennen.

  Denemarken
  1
  Australië
  1
  Eriksen
  7’
  Jedinak
  38’

  De Denen kwamen al vrij vroeg in de wedstrijd op 1-0 dankzij een goal van Christian Eriksen. De oud-Ajacied rondde voorbereidend werk van Feyenoorder Nicolai Jörgensen op fraaie wijze af. Hands aan Deense zijde leidde vlak voor rust de gelijkmaker van Australië in. Scheidsrechter Mateu Lahoz bekeek op advies van de videoscheidsrechter de beelden en kende een strafschop toe. Daarmee kwam het aantal gegeven penalty’s in de groepsfase op elf, nu al één meer dan in de gehele groepsfase bij het vorige WK.

  De strafschop werd benut door Mile Jedinak. De aanvoerder van het Australische team scoorde tegen Frankrijk ook al vanaf elf meter. In totaal scoorde Jedinak nu driemaal op een WK uit een penalty. Slechts drie spelers, onder wie Rob Rensenbrink, wisten vaker te scoren op die manier.

  In de tweede helft werd niet meer gescoord. Wel viel Australiër Andrew Nabbout geblesseerd uit. Zijn schouder is mogelijk uit de kom geschoten.

  Lees hier de voorbeschouwing op dag acht van het WK voetbal in Rusland

  Denemarken heeft nu vier punten uit twee duels, Australië één. Om een kans te houden op het bereiken van de volgende ronde moet het team van Bert van Marwijk de volgende wedstrijd in ieder geval met ruime cijfers winnen van Peru en is het ook nog afhankelijk van de uitslag van Denemarken - Frankrijk.

  Yussuf Poulsen wordt getackled door meerdere Australiërs. Foto Wallace Woon/EPA

 • Bekijk hier het hele programma WK voetbal 2018
 • “Ik kijk naar het wonder Ziyech zoals ik naar mijn kinderen kijk op zaterdagochtend. Ik volg de wedstrijd wel, maar speur vooral naar wat hij precies doet.”

  Lees de column van Arjen Fortuin: Mijn zoon Ziyech