Alarm

‘Onafhankelijkheid bladen universiteiten in geding’

De vrije pers binnen Nederlandse hogescholen en universiteiten is in het geding. Dat stelde het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) woensdag in een onderzoek naar bladen die uitgegeven worden bij universiteiten en hogescholen.

Volgens het ISO werken de redacties van veel bladen niet onafhankelijk. Van de veertien onderzochte hogescholen hebben er zes geen zogeheten ‘instellingsblad’. De andere acht hogescholen hebben er wel een, daarvan werken volgens het ISO twee niet onafhankelijk van de communicatie-afdeling. Bij universiteiten zijn volgens het ISO vier van de vijftien bladen gelieerd aan de communicatieafdeling. Elke universiteit geeft een blad uit, de Radboud Universiteit zelfs twee.

De studentenorganisatie meent dat onafhankelijkheid van de communicatie- of marketingafdeling nodig is om vrije pers binnen een hogeschool of universiteit te kunnen garanderen. Bestaat deze redactionele onafhankelijkheid niet, dan is het volgens ISO mogelijk dat nieuwsartikelen alleen worden uitgegeven om de „instelling te promoten”.

Aankomend ISO-voorzitter Tom van den Brink maakt zich zorgen dat „kritische redacties de mond wordt gesnoerd”.