Recordbedrag voor schilderij van Isaac Israëls in het Indische genre

Veiling Het schilderij Twee Javaanse danseressen bracht 363.000 euro op.

Isaac Israëls: Twee Javaanse danseressen, circa 1922. (olieverf op doek, 77,1×58,9 cm).
Isaac Israëls: Twee Javaanse danseressen, circa 1922. (olieverf op doek, 77,1×58,9 cm).

Het schilderij Twee Javaanse danseressen door Isaac Israëls (1865-1934) heeft deze week bij veilinghuis AAG in Amsterdam ruim 363.000 euro opgebracht. Dat is een record voor een werk van Israëls in het Indische genre.

Het veilinghuis verwachtte een opbrengst van 60.000 tot 80.000 euro. Het was aan twee bieders uit Indonesië te danken, dat de prijs tot recordhoogte steeg.

In de jaren twintig trokken veel Nederlandse kunstenaars naar Indonesië om daar te schilderen. Door de groeiende belangstelling bij Indonesische verzamelaars zijn de prijzen voor schilders als Rudolf Bonnet en Willem Gerard Hofker enorm gestegen. Isaac Israëls verbleef van 1921 tot 1923 in Nederlands-Indië, vooral op Java.

AAG heeft ook veilingen in Singapore georganiseerd. Uit die tijd heeft het veilinghuis vele relaties in Indonesië overgehouden, zegt medewerker Frans van Heemstra. „Die relaties hadden we voor de veiling met persoonlijke mails op de hoogte gebracht van dit schilderij.”

Een van de twee verzamelaars die op het schilderij bleef doorbieden had voor de veiling een vertegenwoordiger naar Amsterdam gestuurd, vertelt Van Heemstra.

Dat gebeurt vaker, legt hij uit. De koper ziet zijn aankoop dan pas voor het eerst als het bij hem bezorgd is.