Zondag informele EU-top in Brussel over migratie

Op de top wil Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker de opnieuw opgelaaide migratieproblematiek bespreken. In ieder geval zijn Duitsland, Frankrijk, Italië en Griekenland aanwezig.

De Duitse bondskanselier Merkel (in het rood) met links naast zich Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker met daarnaast de Franse president Emmanuel Macron. Hier poseren ze samen met topmannen van grote Europese bedrijven na een bijeenkomst van de Europese Ronde Tafel van Industriëlen, 19 juni.
De Duitse bondskanselier Merkel (in het rood) met links naast zich Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker met daarnaast de Franse president Emmanuel Macron. Hier poseren ze samen met topmannen van grote Europese bedrijven na een bijeenkomst van de Europese Ronde Tafel van Industriëlen, 19 juni. Foto Ludovic Marin/AFP

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker belegt voor zondag een informele EU-top in Brussel. Juncker zei woensdag dat hij op de bijeenkomst samen met regeringsleiders van EU-lidstaten naar Europese oplossingen wil zoeken voor de recent weer opgelaaide discussie over migratie.

Wie er aan de top deelnemen, is nog niet officieel bekend. De bijeenkomst, die Juncker woensdag per tweet aankondigde, verkeert nog in de planfase. Volgens Reuters zijn in ieder geval Duitsland, Frankrijk, Italië en Griekenland aanwezig, vier landen waarin de migratiecrisis op het moment een grote rol speelt.

De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigde woensdag aan NRC dat ook premier Rutte aanschuift. Vrijdagavond krijgt hij Europese Raad-voorzitter Donald Tusk op bezoek in het Catshuis. Dan bespreken ze volgens het begeleidende persbericht “actuele ontwikkelingen in Europa”.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de voor zondag ingelaste bijeenkomst. Op 28 en 29 juni staat in ieder geval een officiële top gepland waarbij wel alle 28 leiders van de EU aanwezig zijn.

Crisis Duitsland

In Duitsland dreigt een regeringscrisis over het Europese migratiebeleid. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer wil dat er duidelijke afspraken komen over een Europa-brede aanpak van asielproblematiek. Als Merkel dat niet voor juli voor elkaar krijgt wil Seehofer, die lid is van Merkels coalitiepartner CSU, zijn plan doorzetten om asielzoekers die al in andere Europese landen zijn geregistreerd, meteen terug te sturen aan de Duitse grens. Merkel is daar fel op tegen.

Ook in Italië is de migratiecrisis de laatste weken weer een actueel onderwerp. De nieuwe rechts-populistische regering in het land wil een hardere opstelling ten opzichte van migranten. Eerder deze maand weigerde Italië een schip van een humanitaire organisatie, met aan boord zeshonderd uit de zee geredde migranten, toe te laten in zijn havens. De boot mocht een paar dagen later wel aanmeren in het Spaanse Valencia.

Twitter avatar JunckerEU Jean-Claude Juncker I am convening an informal working meeting on migration and asylum issues in Brussels on Sunday, in order to work with a group of Heads of State or Government of Member States interested in finding European solutions ahead of the upcoming #EUCO. #MigrationEU https://t.co/qXJaghR20v
Trump viel deze week in een serie tweets Duitsland en daarmee Merkel aan op het migratiebeleid. Sluiten de Europese rijen zich nu Trump het op Merkel gemunt heeft?

Ondanks dat vluchtelingen in de Europese politiek weer een grote rol spelen, is het aantal mensen dat oorlogsgebieden ontvluchtte vorig jaar aanzienlijk afgenomen. Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) werden wereldwijd 1,2 miljoen asielaanvragen gedaan, tegenover 1.6 miljoen een jaar eerder. Opmerkelijk is dat nog maar de helft van de aanvragen in Europa werd gedaan, terwijl het aantal nieuwkomers in de Verenigde Staten, Canada en Australië enorm steeg. Dat staat in een rapport dat de OESO woensdag presenteerde.

De 35 OESO-lidstaten vangen nu samen 6,4 miljoen vluchtelingen op. Meer dan de helft van dat aantal verblijft in Turkije. De meeste vluchtelingen komen uit Afghanistan, Syrië en Irak.