WK voetbal dag 7: Spaanse overwinning op Iran verre van comfortabel

Na Marokko is ook Saoedi-Arabië uitgeschakeld op het WK. Door een goal van Luis Suarez wonnen de Uruguayanen woensdagavond met 1-0 van de Saoedi’s. Spanje won het duel van Iran met 1-0.

 • Spaanse overwinning op Iran verre van comfortabel

  Spanje won in de Kazan Arena met moeite van Iran. Na een frustrerende eerste helft kwam Spanje op voorsprong door een rommelige goal van Diego Costa, zijn derde doelpunt dit toernooi. Iran had de eerste helft de verdediging goed op orde.

  Op papier was Spanje de betere ploeg: balbezit van het Spaanse team was bijna het dubbele van Iran en de Spanjaarden waren goed voor ruim drie keer meer schoten op doel. Toch was de Spaanse overwinning verre van comfortabel. Pas in de 54ste minuut scoorde Diego Costa na een voorzet van Iniesta.

  Iran
  0
  Spanje
  1
  Costa
  54’

  Na rust had Iran serieuze kansen. Een schot van Karim Ansarifard belandde in het zijnet en eventjes leek het erop dat Iran gelijkspel had gemaakt, maar de videoscheidsrechter greep wederom in en keurde de goal af wegens buitenspel.

  Iran moet op 25 juni winnen van Portugal om nog kans te maken om door te gaan in het toernooi. Spanje heeft vier punten en staat in groep B gelijk met Portugal. Marokko is na twee verloren wedstrijden uitgeschakeld.

  Diego Costa passeert de Iraanse doelman Ali Beiranvand. Foto Diego Azubel/EPA

 • Uruguay wint, Saoedi-Arabië én Egypte eruit

  In een niet altijd even spannende wedstrijd in Rostov aan de Don heeft Uruguay woensdagavond met 1-0 van Saoedi-Arabië gewonnen. Omdat de Saoediërs in hun eerste wedstrijd onderuit gingen tegen Rusland (5-0) hebben ze geen kans meer om door te gaan.

  Portugal
  1
  Marokko
  0
  Ronaldo
  4’

  Waar Saoedi-Arabië tegen de Russen weinig indruk maakte, was het land tegen Uruguay een stuk feller. In de openingsfase waren het vooral de Saoediërs die in balbezit waren en aanvielen, al kwamen ze niet vaak tot een echte scoringskans. Ondanks de Saoedische inspanningen kon Luis Suárez in zijn honderdste interland redelijk eenvoudig zijn eerste doelpunt van het toernooi maken. Na een corner tastte doelman Mohammed Al-Owais mis waarna de FC Barcelona-spits in de 23ste minuut ongedekt kon intikken met links.

  In de tweede helft werd het spelbeeld evenwichtiger. Uruguay bleef met Carlos Andrés Sánchez, Edinson Cavani en Suárez voorop zoeken naar een tweede goal. Vooral Cavani kwam in de 86ste minuut dichtbij. Eén op één met keeper Al-Owais redde die laatste knap met een secure sliding.

  Door de overwinning van Uruguay is groep A beslist. Egypte en Saoedi-Arabië gaan naar huis, thuisland Rusland en Uruguay gaan door naar de achtste finales.

  Luis Suárez in actie woensdagavond tegen Saoedi-Arabië. Foto Pascal Guyot/AFP

 • Ronaldo velt Marokko

  Met een 1-0 overwinning dankzij een goal van Cristiano Ronaldo heeft Portugal Marokko uitgeschakeld op het WK. Marokko kan niet meer bij de beste twee in de poule eindigen. In de eerste wedstrijd verloren de Marokkanen van Iran (1-0). Vooraf werd het land nog als een belangrijke outsider gezien.

  Portugal
  1
  Marokko
  0
  Ronaldo
  4’

  Marokko begon fel aan de wedstrijd maar had geen antwoord op de klasse van Ronaldo: al na vier minuten kopte de Portugees zijn vierde goal van het toernooi binnen. Daarbij kreeg hij volop de ruimte van de Marokkaanse verdedigers. Marokko bleef daarna aanzetten maar kwam in de eerste helft nooit echt dichtbij een doelpunt. De grootste kans kwam na bijna een uur spelen, toen de Portugese doelman Rui Patrício op weergaloze wijze een gevaarlijke kopbal van Younes Belhanda pareerde.

  Marokko zocht tot de laatste minuten naar de gelijkmaker, maar onder meer een schot van Hakim Ziyech belandde via een Portugees naast de goal. Hoewel de Portugezen in de eerste helft nog probeerden de voorsprong te vergroten, leken ze na rust vooral vrede te hebben met de 1-0. Ronaldo kreeg nog twee keer een vrije trap aan de rand van het strafschopgebied, maar beide schoten eindigden in de muur.

  Portugees Ronaldo in duel met Marokkanen Benatia en Boussoufa. Foto Francisco Leong/AFP

 • Lees ook: De voorbeschouwing op dag 7 van het WK
 • Bekijk hier het hele programma WK voetbal 2018

Correctie (19 juni 2018): In een eerdere versie van dit bericht stond per abuis in de openingsalinea dat de Saoediërs met 1-0 van Uruguay hadden gewonnen.