VS uit raad rechten van de mens

Verenigde Naties

De Verenigde Staten zijn dinsdag uit de VN-Mensenrechtenraad gestapt, uit protest tegen het lidmaatschap van landen die de mensenrechten niet respecteren – denk aan China, Cuba en Venezuela – en de aanhoudende kritiek op VS-bondgenoot Israël.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley, die een jaar geleden al waarschuwde dat de VS de stap overwogen, noemde de raad een „beerput van politieke vooringenomenheid”. Minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, noemde de raad „een slechte verdediger” van mensenrechten.

Voorvechters van mensenrechten hadden gehoopt dat de VS met een kritische opstelling in de omstreden raad waren gebleven.

Het vertrek uit het in Genève gevestigde orgaan wordt ook gezien als het zoveelste bewijs dat de regering-Trump niet veel geeft om de multilaterale orde. Trumps manoeuvre is evenwel niet uniek. Ook onder de regering-Bush hebben de Amerikanen de organisatie al eens de rug toegekeerd, met dezelfde argumenten als de regering-Trump nu gebruikt.