Trump toont zich onverzettelijk

Migratiebeleid VS

Kinderen van migranten, van wie velen gescheiden van hun ouders, worden opgevangen in tentenkampen in Texas, bij de Mexicaanse grens.
Kinderen van migranten, van wie velen gescheiden van hun ouders, worden opgevangen in tentenkampen in Texas, bij de Mexicaanse grens. Foto Mike Blake/Reuters

De Amerikaanse president Donald Trump blijft de praktijk om migrantengezinnen te scheiden verdedigen – een aanpak die leidt tot steeds grotere ophef in de VS en daarbuiten. „Ik wil niet dat kinderen worden weggenomen van hun ouders”, zei Trump dinsdag bij een zakelijke conferentie. „Maar als we ouders vervolgen omdat ze illegaal binnenkomen – wat moet gebeuren – dan moet je de kinderen weghalen.” Daarmee toont Trump zich onverzettelijk, ondanks het feit dat nu ook zijn eigen partij zich keert tegen het scheiden van gezinnen aan de grens.

Een groeiend aantal Republikeinse Congresleden huivert van de schokkende opnamen van hulpeloze kinderen in detentiecentra en de politieke schade die ze kunnen aanrichten als de Republikeinen verantwoordelijk worden gehouden. Maar een gesprek tussen Trump en de Republikeinse Congresleden leidde dinsdag niet tot een duidelijke koers. In het Congres werken Republikeinen aan twee wetsvoorstellen waar ze uiterlijk vrijdag over willen stemmen. Maar vooralsnog is zeer onduidelijk of Republikeinse gematigden en hardliners het eens kunnen worden over een wet, of de benodigde Democraten tot steun te bewegen zouden zijn en of Trump zijn belofte zo’n wet te tekenen gestand zou doen. Trump laat het aan het Congres de crisis te beëindigen en „voor de kinderen te zorgen”, zei hij dinsdagavond. „We moeten hier iets op vinden”, aldus Trump tegen zijn partijgenoten, volgens The Washington Post. „Het is een droevige situatie.”

Lees ook: Zo ziet Trumps anti-immigratiebeleid er in de praktijk uit