Thuiskok

Gegrilde sardines

Dit is een van die gerechten die je moet eten als je naar Lissabon gaat. Ik at ze aan een klein pleintje in de oude wijk Alfama. Daar werden de sardines in hun geheel gegrild.

Leg de ui in een kleine kom met een snuf zeezout, zet hem onder water en laat hem een paar minuten weken. Meng in een kom de koriander- en peterselieblaadjes en de citroenrasp met een royale snuf zout en witte peper. Roer de extra vergine olijfolie erdoor tot een dikke marinade. Verhit de grill op de hoge stand en gril de paprika’s tot het vel rondom is geblakerd; draai ze een paar keer om. Doe ze in een bakje en dek dat strak af met plasticfolie. Laat ze afkoelen, trek het vel eraf, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in dunne reepjes. Giet de ui af en meng hem met de paprika, wittewijnazijn en een paar eetlepels van de kruidenmarinade. Laat de groenten marineren tot u klaar bent om te serveren. Houd de sardientjes voorzichtig open en vul ze met de laurierblaadjes, citroen- en limoenschil en gehakte koriandersteeltjes plus royaal zout en peper. Bestrijk het vel met olijfolie en bestrooi het met zout. Gril de visjes 3-4 minuten, tot de buitenkant krokant en de binnenkant gaar is. Schep wat kruidenpasta op het geroosterde brood en leg er een sardine en nog wat marinade op. Serveer de paprika’s erbij.