Senaat Canada stemt voor legalisering marihuana

Canada is het eerste land van de G7 dat de drug legaliseert. De wetswijziging was een verkiezingsbelofte van premier Trudeau.

Een vrouw zwaait met een vlag voor het parlement van Canada.
Een vrouw zwaait met een vlag voor het parlement van Canada. Foto Chris Roussakis/AFP

Binnenkort kan men ook in Canada legaal een jointje kopen. Dinsdagavond lokale tijd stemde de Canadese senaat met een grote meerderheid voor de legalisering van wiet. Vanaf september mag marihuana verkocht worden voor “recreatief gebruik”. Canada is het eerste land van de G7 dat wiet legaliseert.

In de senaat stemden 52 senatoren voor en 29 tegen. Canadese provincies en terrotoria mogen de details van de wet zelf invullen. Zo kan per staat bepaald worden of de minimumleeftijd om wiet te mogen kopen achttien of negentien is. Ook mag iedere landsdeel beslissen of de drug op straat gebruikt mag worden.

Trudeau staat bekend als progressief vaandeldrager. Een joint opsteken mag binnenkort in Canada.

Beleid Trudeau

De legalisering van wiet was een belangrijke verkiezingsbelofte van de Canadese premier Justin Trudeau. Hij wilde legaal gebruik van de drug vanaf 1 juli mogelijk maken, maar om de provincies en territoria de tijd te geven om zich voor te bereiden op de aanpassing van de wet is deze datum uitgesteld. Volgens de premier gaat legalisering criminaliteit en ongecontroleerd drugsgebruik tegen. Hij reageerde dinsdagavond verheugd op Twitter, met de hashtag #PromiseKept.

Twitter avatar JustinTrudeau Justin Trudeau It’s been too easy for our kids to get marijuana - and for criminals to reap the profits. Today, we change that. Our plan to legalize & regulate marijuana just passed the Senate. #PromiseKept

Marihuana is sinds 1923 officieel verboden in Canada. In 2001 werd de drug gelegaliseerd voor medicinaal gebruik. Nu de senaat voor de wet heeft gestemd, hoeft deze alleen nog ondertekend te worden door de vertegenwoordiger van de koningin van het Verenigd Koninkrijk. Deze stap wordt gezien als een formaliteit.

Correctie (20-6-2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat Canada staten heeft. Dat klopt niet: het land bestaat uit provincies en territoria. Hierboven is dat aangepast.