Rusland al bijna verder, Japan verrast Colombia

Rusland is als thuisland zo goed als zeker van een plek in de achtste finales. Het won met ruime cijfers van het Egypte van ster Mohamed Salah: 3-1. Alle goals vielen na rust: Ahmed Fathy hielp de Russen eerst met een eigen goal, daarna voerden Denis Tserysjev en Artjom Dzjoeba de score op. Salah deed met een benutte penalty wat terug. Rusland won zijn eerste wedstrijd in groep A al, met 5-0 van Saoedi-Arabië. Egypte verloor van Uruguay en is waarschijnlijk klaar op dit WK.

Colombia, vier jaar geleden in Brazilië nog kwartfinalist, verloor verrassend van Japan: 1-2. Colombia speelde bijna de gehele wedstrijd met tien man na een rode kaart voor Carlos Sánchez in de derde minuut. Shinji Kagawa (Borussia Dortmund) zorgde uit de strafschop na die overtreding voor 1-0. Juan Fernando Quintero maakte nog voor rust gelijk, maar de Japanners wonnen dankzij een goal van Yuya Osako een kwartier voor het einde van de wedstrijd. Japan gaat met Senegal, dat met 2-1 won van Polen, aan de leiding in groep H.

Sepp Blatter is dinsdag in Moskou gearriveerd voor een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Blatter is voor zes jaar geschorst voor voetbalgerelateerde activiteiten, maar werd uitgenodigd door Poetin. De FIFA had al gezegd dit niet te kunnen verbieden.

De Italiaanse oud-scheidsrechter Sergio Gonella is op 85-jarige leeftijd overleden. Gonella floot de finale van het WK van 1978 tussen Argentinië en Nederland (3-1 na verlenging). Gonella werd in 2013 in de ‘hall of fame’ van het Italiaanse voetbal opgenomen.