Opgevoed: Mijn kinderen eten buitenshuis ongezond

Opgevoed Elke week legt Annemiek Leclaire een lezersvraag voor aan deskundigen. Deze week: hoe zorg je voor een gezond dieet buiten huis?

Illustratie Martien ter Veen

Moeder: „Hoe zorgen we ervoor dat onze kinderen van 8 en 11 ook gezond te eten krijgen als we er niet bij zijn, of als we ergens op bezoek zijn? Ik verdiep me al 25 jaar in voeding, en merk dat steeds meer wetenschappers het verband leggen tussen ziektes en het eten van dierlijk eiwit. Ook heb ik liever niet dat mijn kinderen teveel suiker krijgen. Thuis kook ik zoveel mogelijk zonder zuivel en vlees, en zorg ik voor gezonde lekkere dingen. Maar kom eens op een feestje! Alleen maar snoep, chips, frisdrank en worst. Mensen denken kennelijk dat bij iets vieren slecht eten hoort. Ik breng wel eens in kaart wat ze na een schoolreisje aan suiker binnen krijgen door koek, ijs en limonade. Dat is echt schrikbarend. Mijn dochter is al een paar keer flink misselijk geweest na zo’n uitstapje, dus die past zelf op wat ze eet, maar mijn zoontje is nog te jong om dat zelf te reguleren. In hoeverre kan ik andere ouders en familie vragen rekening te houden met onze gezonde voedingsgewoontes?”

Naam is bij de redactie bekend. Deze rubriek is anoniem, omdat moeilijkheden in de opvoeding gevoelig liggen. Wilt u een dilemma in de opvoeding voorleggen? Stuur uw vraag of reacties naar opgevoed@nrc.nl.

Dat ene stukje taart maakt niet uit

Manon van Eijsden: „Als je kinderen allergisch zijn voor iets, kun je anderen gerust vragen daar rekening mee te houden. Als het om een overtuiging gaat, ligt dat lastiger, want dan zeg je eigenlijk tegen de andere ouder: ‘Jij maakt voor je kinderen geen gezonde keuze’. Bovendien breng je jouw kind in een uitzonderingspositie. Dat is jammer, want eten heeft ook een sociale en verbindende functie: het is fijn voor een kind als het gewoon mee kan doen. Je mag je kind gerust de ruimte geven af en toe te snoepen en ervan te genieten.

„Zuivel en vlees uit het menu schrappen kan, maar vraag advies aan een kinderdiëtist zodat je kind niets tekort komt. Dierlijke producten leveren ook essentiële voedingsstoffen, zoals eiwitten, ijzer, vitamine B12 en calcium. Kinderen hebben daar relatief meer van nodig.

„Als je thuis gezond eet, maakt dat ene knakworstje of stukje taart op een feestje niet uit. Het is wel fijn als ouders tijdens een kinderfeestje niet én frisdrank én taart én chips én snoep én worst aanbieden; dat is voor een kinderlijf al snel te veel.“

Pas op voor buitensluiting

Bas Levering: „In de opvoeding is veel veranderd. Dat geldt zeker ook voor wat we onze kinderen te eten geven. Dertig jaar geleden kregen alle kinderen zonder uitzondering melk, nu denken veel ouders daar anders over.

„Als ouders hebben we in dit tijdsgewricht ook nog eens te maken met individueel sterk verschillende standpunten. Ik vind zeker dat de moeder aan anderen mag vragen daar rekening mee te houden, maar ze mag het natuurlijk niet eisen. Als ontvangende ouder zou ik geneigd zijn rekening te houden met haar wensen. Dat zal zeker niet iedereen doen. Er zijn opa’s en oma’s die hun kleinkinderen snoep geven, terwijl ze weten dat hun kinderen er van gruwen.

„Moeder moet wel oppassen dat haar kinderen door haar aanpak niet buitengesloten worden. In dit geval is er niets tegen ‘taking a moral holiday’: af en toe jezelf of anderen ontslaan van de verplichting je altijd aan je principes te houden, zonder daarmee de principes op te heffen.“