Inspectierapporten

‘Eén op de tien Nederlandse slachthuizen kreeg boete’

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen twee jaar aan een op de tien Nederlandse slachthuizen een boete uitgedeeld. Dat meldt RTL Nieuws op basis van opgevraagde inspectierapporten.

De NVWA legde tussen januari 2015 en april 2017 48 boetes op aan negentien slachthuizen. Er zijn in Nederland 180 slachthuizen waar varkens, runderen en schapen worden geslacht. Eén slachthuis kreeg elf boetes, met een totale waarde van 21.000 euro. Dit slachthuis ging in 2016 failliet.

RTL Nieuws vroeg de documenten op nadat dierenwelzijnsorganisaties vorig jaar undercoverbeelden van dierenmisbruik uit een slachterij in het Belgische Tielt hadden gepubliceerd. Uit de opgevraagde inspectierapporten blijkt volgens RTL Nieuws dat in zestien gevallen een dier nog leefde tijdens de verwerking. Zo verdronken varkens in een bak water van 60 graden. 24 boetes hadden betrekking op het verkeerd doden van slachtdieren. De andere helft werd uitgedeeld voor het verwonden van dieren in aanloop naar de slacht, het ontbreken van drinkwater of te volle stallen. De NVWA zegt het toezicht op de sector voldoende te vinden. In meer dan 95 procent van de gevallen worden de regels op het gebied van dierenwelzijn gevolgd, aldus de toezichthouder. (NRC)