Recensie

Recensie Muziek

Iedereen moet dit funkalbum hebben

    • Leendert van der Valk

Alleen al de openingstrack lost de hoge verwachtingen van het tweede deel van African Scream Contest in. ‘A Min We Vo Nou We’ van Les Sympathics de Porto Novo begint met een scheurende gitaarsolo, waarna de voodoo-gedreven afrobeat begint. Dat is meteen de ruggengraat van deze compilatie van kwaliteitslabel Analog Africa die tien jaar na hun eerste verkenning van West-Afrikaanse funk uit Benin verschijnt.

Hoewel namen als Poly-Rythmo, Stanislas Tohon en Gnonnas Pedro enkele afrofunk-nerds inmiddels bekend voorkomen, zijn alle veertien nummers weer even verrassend als op de voorloper. Labelbaas Samy Ben Redjeb bewijst zijn klasse als verhalenverteller door de documentatie die leest als een detective inclusief verdwenen platen en muzikanten.

De vormgeving is al even rijk en onnavolgbaar als de muziek. Iedereen met ook maar een beetje funk in zijn donder moet dit album hebben.