Recensie

Recensie Muziek

Het Alma Quartet paart knap twee klankwerelden

Krap anderhalf jaar geleden zette het Amsterdamse Alma Quartet alle strijkkwartetten van Erwin Schulhoff op cd. En hoe. Voor hun tweede release, deze keer op vinyl, paren de vier leden van het Concertgebouworkest en Nederlands Philharmonisch Orkest muziek van Henri Dutilleux aan werk van Philip Glass.

Een groter contrast tussen componisten is nauwelijks denkbaar, maar het Alma Quartet bewijst in beide klankwerelden uitstekend uit de voeten te kunnen. Dutilleux’s Ainsi la nuit is een geheimzinnig stuk, vol zachte flageoletzuchtjes, pizzicatoprikjes en tremolokrabbels.

In de handen van de Alma’s klinkt het nachtstuk als bij volle maan: elk detail is kraakhelder en in de vele fluisternuances schuilt een onvermoede diepte.

De muziek van Philip Glass staat te boek als mechanisch en monochroom. Niettemin laat het Alma Quartet zijn tweede strijkkwartet Company organisch ademen in een scala aan kleuren en subtiel opengewerkte middenstemmen.