Defensie

Smartengeld voor families van bij ongelukken omgekomen militairen

Aankomst van de lichamen van Henry Hoving en Kevin Roggeveld.
Aankomst van de lichamen van Henry Hoving en Kevin Roggeveld. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Defensie heeft een smartengeldakkoord gesloten met de nabestaanden van drie overleden militairen. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie woensdag na berichtgeving van persbureau ANP. Hoeveel Defensie uitkeert is niet bekendgemaakt, maar het is meer dan het standaardbedrag van 20.000 euro.

Het gaat om de families van sergeant Sander Klap (35), sergeant Henry Hoving (29) en korporaal Kevin Roggeveld (24). Klap werd in maart 2016 dodelijk geraakt tijdens een schietoefening op de politieacademie in Ossendrecht. Hoving en Roggeveld kwamen in juli van dat jaar om het leven bij mortierongeluk tijdens een oefening in Mali. Een derde militair raakte bij dat ongeluk zwaargewond.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) was na onderzoek zeer kritisch op Defensie. Het ontstekingsmechanisme van de explosieven waarmee ze werkten was dusdanig verroest dat een granaat al in de lanceringsbuis ontplofte. Het OVV-rapport over de dood van Hoving en Roggeveld was de directe aanleiding voor het aftreden van toenmalig commandant der strijdkrachten Tom Middendorp en minister Jeanine Hennis (Defensie, VVD).

Hun opvolgers Rob Bauer en Ank Bijleveld (CDA) hebben het aanbod voor smartengeld persoonlijk aan de families overgebracht. Vooral dat de minister dit aanbod zelf heeft gedaan, werd door de nabestaanden gewaardeerd, aldus advocaat Michael Ruperti tegen het ANP.

Defensie bood eerst het gebruikelijke bedrag van 20.000 euro, maar dat werd niet geaccepteerd door de nabestaanden van Klap, Hoving en Roggeveld. De woordvoerder van Defensie wil niet zeggen of in alle drie de gevallen eenzelfde vergoeding is uitgekeerd.

Defensie en de weduwe van Hoving werden het vorige maand al eens over een zogeheten vergoeding voor het verlies van inkomen. Het ministerie is met de andere nabestaanden nog in gesprek over zo’n materiële schadevergoeding. Ruperti zegt tegen het ANP dat hij „goede hoop” heeft dat ook daar snel afspraken over volgen.