Recensie

Recensie Theater

Yentl en De Boer laten magie breed uitwaaieren

Het populaire cabaret- en zangduo Yentl en De Boer laat zich opnieuw inspireren door de wereld van superhelden en sprookjes. Ondertussen nemen ze de tragiek van het dagelijks bestaan op komische wijze onder de loep.

Yentl Schieman, links en Christine de Boer, rechts.
Yentl Schieman, links en Christine de Boer, rechts.

Voor hun tweede avondvullende voorstelling Magie liet het populaire cabaret- en zangduo Yentl en De Boer zich opnieuw inspireren door de wereld van superhelden, sprookjes en magie. Hun pleidooi voor meer magie en verwondering in het dagelijks leven wordt nooit pathetisch of zoetsappig. Dat komt doordat Yentl en De Boer de tragiek van het dagelijks bestaan - waar die magie vaak ver te zoeken is - op komische wijze onder de loep nemen.

Dat lukt vooral in de liedjes erg goed, altijd al hun grootste troef. Yentl en De Boer wonnen in 2015 de Annie M.G. Schmidtprijs voor ‘Ik heb een man gekend’. In hun nieuwe liedjes, die voor een deel al te horen waren in de ingelaste voorstelling Yentl en De Boer in Concert (deze zomer in reprise), weten Yentl en De Boer opnieuw een uitstekende balans te vinden tussen grappig en vertederend.

Hoogtepunt is ‘Hogwarts’, gezongen door Schieman, een even bizar als ontroerend lied waarin haar geliefde haar vraagt hoeveel ze voor hem op zou geven om leerling te kunnen worden bij de toverschool van Harry Potter. In dit lied komen de wereld van sprookjes en de vraag naar de ‘sparkle’ in het dagelijks leven prachtig samen.

Dat gebeurt niet altijd. Wie het thema van de voorstelling zo expliciet maakt - boven het toneel knippert in neonletters het woord ‘magie’ - schept ook de verwachting dat dit thema bijzonder goed wordt uitgewerkt. Hiervoor waaiert de voorstelling echter te breed uit. De sketch waarin de twee tegen elkaar opbieden met het eten van vieze dingen is grappig en gedurfd, maar een losse flodder.

Dat de voorstelling hierdoor niet echt een geheel wil worden, vergeef je Yentl en De Boer echter al snel wanneer ze weer een bizarre sketch spelen, of een prachtig lied zingen over de leegte van het bestaan.