WK voetbal dag 6: Rusland op rand van tweede ronde na zege

Eerder won Senegal wint dankzij een curieus doelpunt met 2-1 van Polen. Colombia verloor verrassend met 2-1 van Japan.

 • Rusland - Egypte

  Thuisland Rusland heeft dinsdag een grote stap gezet richting de tweede ronde. Het team won met 3-1 van Egypte. Eerder al was de ploeg al met 5-0 te sterk voor Saoedi-Arabië.

  Rusland
  3
  Egypte
  1
  Fathy
  47’
  Cheryshev
  59’
  Dzyuba
  62’
  Salah
  73’

  Rusland kwam kort na rust op een knullige manier op voorsprong. Ahmed Fathy veranderde een Russisch schot van richting en liet daarmee zijn eigen keeper kansloos. De Egyptenaar claimde dat hij daarbij geduwd werd, maar de scheidsrechter wuifde dat protest weg.

  De tweede en derde treffer vielen kort na elkaar, in de 58ste en 61ste minuut. Eerst scoorde Denis Tsjerysjev, drie minuten later speelde Artjom Dzjoeba in de zestien zijn tegenstander uit en schoot vervolgens hard binnen.

  Egypte deed nog wel iets terug, na wederom een ingreep door de videoscheidsrechter. Die attendeerde de scheidsrechter op een overtreding binnen de zestien van Rusland. Sterspeler Mo Salah, die deze wedstrijd wel in de basis kon beginnen, benutte de strafschop: 3-1.

 • Polen - Senegal 1-2

  Senegal heeft in Moskou redelijk onverwacht Polen verslagen. Polen en Senegal waren de laatste twee landen die hun eerste groepswedstrijd speelden. Het eerste doelpunt viel pas kort voor rust. Een schot van Everton-speler Idrissa Gueye werd van richting veranderd door verdediger Thiago Cionek, waardoor doelman Wojciech Szczęsny de bal niet kon tegenhouden.

  Polen
  1
  Senegal
  2
  Cionek
  37’

  Niang
  60’
  Krychowiak
  86’

  Vooraf waren de ogen vooral gericht op Bayern München-spits Robert Lewandowski. In de Bundesliga scoorde de spits afgelopen seizoen 29 keer in dertig wedstrijden. In het rijtje interlandgoals van spelers die dit WK meedoen, staat hij met 55 doelpunten op een gedeelde derde plek. Lewandowski kwam via een vrije trap nog dicht bij de 1-1, maar de keeper wist dat te voorkomen.

  Even later viel het curieuze tweede doelpunt van Senegal. Na een blessurebehandeling mocht M’Baye Niang van de scheidsrechter terug het veld in, maar dat werd door de Polen blijkbaar niet goed gezien. Hij wist vervolgens een slechte terugspeelbal op de keeper in het lege doel te schieten.

  Vlak voor tijd kwam Polen nog terug op 2-1 met een fraaie kopbal van Grzegorz Krychowiak, maar het was niet genoeg.

  Senegal debuteerde op het WK van 2002 en haalde daarbij verrassend de kwartfinale. Sindsien haalde het Afrikaanse land het WK niet, tot deze editie. Een team met nieuwe sterren als Sadio Mané (Liverpool), Cheikhou Kouyaté (West Ham United) en Kalidou Koulibaly (Napoli) draagt de erfenis van 2002 met zich mee en hoopt op nieuw succes.

 • Colombia - Japan 1-2

  Japan heeft dinsdag verrassend gewonnen van outsider Colombia, dat vrijwel de hele wedstrijd met tien man speelde. Al na drie minuten spelen kreeg de Colombiaan Carlos Sánchez rood, omdat hij met een handsbal een kans van Japan tegenhield. Leicester City-spits Shinji Kagawa schoot de strafschop voor de Japanners even later eenvoudig binnen.

  Colombia
  1
  Japan
  2
  Moreno
  3’
  Kagawa
  6’
  Quintero
  39’

  Osako
  73’

  Het was de eerste rode kaart van dit toernooi en de op één na snelste in een wereldkampioenschap ooit. In 1986 moest de Uruguyaan José Batista al binnen een minuut de wedstrijd tegen Schotland verlaten.

  Ondanks de man minder wist Colombia nog voor de rust de stand weer in evenwicht te brengen. Juan Quintero schoot een vrije trap laag onder de muur door, doelman Eiji Kawashima kwam net te laat.

  In de tweede helft hielden de tien van Colombia, vooraf gezien als outsider voor een WK-sensatie, aanvankelijk stand, maar Japan zette de Zuid-Amerikanen steeds verder onder druk. In de 73ste minuut was het raak, uit een hoekschop kopte Yuya Osako de bal binnen.

 • Bekijk hier het programma WK voetbal 2018
 • Op papier zag Zweden - Zuid-Korea eruit als de saaiste wedstrijd van het WK. In het echt was het nog veel erger, maar aan Cho lag het niet.

  Lees de column van tv-recensent Arjen Fortuin: Een keepersopera in tien minuten.