VS trekken zich terug uit VN-mensenrechtenraad

Dat maakte de Amerikaanse ambassadeur voor de VN Nikki Haley dinsdag bekend. Het zou na gesprekken niet gelukt zijn om noodzakelijke veranderingen in de raad te bewerkstelligen.

De Amerikaanse ambassadeur voor de Verenigde Naties Nikki Haley.
De Amerikaanse ambassadeur voor de Verenigde Naties Nikki Haley. Foto Jewel Samad / AFP

De Verenigde Staten hebben zich teruggetrokken uit de VN-mensenrechtenraad. Dat maakte de Amerikaanse ambassadeur voor de VN Nikki Haley dinsdagavond bekend.

De Verenigde Staten dreigden al langer uit de raad te stappen als er geen veranderingen zouden plaatsvinden. Zij beschuldigden de 47 landen tellende raad er onder andere van om anti-Israëlische sentimenten te hebben. Eerder noemde Nikki Haley de raad al „een forum voor politiek gekonkel, hypocrisie en wegkijken”.

Er zijn volgens Haley veel gesprekken geweest met als doel veranderingen in de VN-mensenrechtenraad te bewerkstelligen. Volgens de Amerikaanse ambassadeur zijn veel landen het achter gesloten deuren eens met de VS. Gesprekken hebben echter niet geleid tot de door de VS gewenste veranderingen.

Ambassadeur Haley benadrukte bij haar statement dat de VS zich nog onveranderd zullen blijven inzetten voor het beschermen van mensenrechten.

Lees ook: Trump maakt nu ook zijn forum van westerse vrienden tot een boksring

Inhumane regimes

Bij de aankondiging dat de Verenigde Staten zich terugtrekken noemde Haley de Mensenrechtenraad een plek waar de meest inhumane regimes van de wereld zichzelf kunnen presenteren als humane regimes. Als voorbeeld van landen waar zelfs de meest basale mensenrechten niet worden gerespecteerd, werden onder andere Venezuela, China en Cuba genoemd.

Een groep van mensenrechtenorganisaties, waaronder Save the Children, schreef vooraf aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo dat een vertrek van de VS de VN-mensenrechtenraad juist alleen maar verder zal verzwakken.

Israël

Afgelopen maand besloot de Mensenrechtenraad een onafhankelijke commissie in te stellen om onderzoek uit te voeren naar het geweld dat het Israëlische leger heeft gebruikt tegen demonstranten bij de grens met Gaza.

Van de leden van de raad stemden 29 in met het onderzoek, veertien onthielden zich van stemming en twee stemden tegen. Dat waren de Verenigde Staten en Australië.

Mensenrechtencommissie

De VN-Mensenrechtenraad heeft een wisselende samenstelling van 47 landen, die telkens voor een periode van drie jaar deel van de raad zijn. Het verving in 2006 de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties, waarop stevige kritiek was omdat te veel landen die zelf ook mensenrechten schonden er deel van uitmaakten.

Van 2015 tot en met 2017 was Nederland deel van de VN-mensenrechtenraad. In 2020 wil Nederland opnieuw tot de raad toetreden.