VS en Zuid-Korea schorten legeroefening op

De gezamenlijke legeroefening zou in augustus plaatsvinden en volgt op het besluit van president Trump na zijn ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

De gezamenlijke legeroefening van de Verenigde Staten en Zuid-Korea uit december 2015.
De gezamenlijke legeroefening van de Verenigde Staten en Zuid-Korea uit december 2015. Foto Ahn Young-joon/ AP

De Verenigde Staten en Zuid-Korea hebben besloten om de gezamenlijke legeroefening in augustus te schrappen. Dat schrijft het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie in een verklaring. Het Pentagon bevestigt de opschorting en stelt dat er deze week nog een overleg plaatsvindt over militaire samenwerking, melden internationale persbureaus.

De beslissing volgt op het eenzijdige besluit van president Donald Trump na zijn historische ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vorige week dinsdag in Singapore. De Amerikaanse president duidde de militaire oefeningen aan als “war games” - een term die voorheen alleen door Noord-Korea werd gebezigd - en vond ze te duur en provocerend.

Zuid-Korea heeft weinig keus

Trump zette met zijn opmerking Zuid-Korea voor het blok. De traditionele militaire en economische partner van de VS was niet op de hoogte gesteld van de opschorting. Een woordvoerder van het kabinet in Seoul reageerde meteen door te stellen dat dit meer uitleg behoefde. Afgelopen weekend liet de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in al doorschemeren dat hij akkoord gaat met de opschorting. Volgens NRC-correspondent Garrie van Pinxteren heeft Zuid-Korea ook weinig keus:

“Moon reageert waarschijnlijk zo mild en flexibel omdat hij weinig anders kan. Hij heeft zijn politieke lot niet alleen verbonden aan het succes van de Singapore-top zelf, maar ook aan wat er gebeurt nu die is afgelopen. De top moet in de ogen van de wereld en van zijn eigen Zuid-Koreaanse kiezers een succes zijn en blijven.”

Volgens militaire experts vormen de oefeningen wel de kern van het Amerikaanse defensiebeleid in Oost-Azië: Zuid-Korea krijgt van Trump stank voor dank

Afgelopen jaar deden 17.500 Amerikaanse militairen en 50.000 Zuid-Koreaanse militairen mee aan de gezamenlijke legeroefening. Een bijkomend probleem voor Zuid-Korea is dat Trump ook liet weten dat hij op den duur de 28.500 Amerikaanse militairen uit Zuid-Korea wil terugtrekken. Het land kan niet meer automatisch rekenen op de VS als militaire bondgenoot.

Derde bezoek dit jaar Kim aan China

Het bondgenootschap tussen Noord-Korea en China lijkt wel zeer hecht. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un arriveerde dinsdag in de Chinese hoofdstad Beijing. Het is al de derde ontmoeting dit jaar met de Chinese president Xi Jinping. Volgens Chinese media blijft Kim twee dagen in het land. De opschorting van de militaire oefeningen is ook goed nieuws voor China. Het land heeft zich altijd zeer kritisch uitgelaten over de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Oost-Azië.