Vierdaagse staking Air France afgeblazen

De bonden wachten met verdere stakingen tot de nieuwe topman van Air France-KLM is benoemd.

Een Air France Airbus A321 op het vliegveld Charles de Gaulle nabij Parijs.
Een Air France Airbus A321 op het vliegveld Charles de Gaulle nabij Parijs. Foto Christian Hartmann/Reuters

Het personeel van de luchtvaartmaatschappij Air France gaat voorlopig niet opnieuw staken. Dit maakte de overkoepelende vakbond maandag bekend.

De eerstvolgende staking voor loonsverhoging stond aankomend weekend gepland, van 23 tot 26 juni. Deze gaat dus niet door. De bonden stelden dat het “efficiënter” is te wachten op de benoeming van de nieuwe topman van de holding Air France-KLM.

Vertrek topman

In mei vertrok de topman van het bedrijf, Jean-Marc Janaillac, onverwacht nadat loononderhandelingen mislukt.

De vakbonden eisten in februari binnen één jaar 6 procent salarisverhoging. De pilotenbonden wilden meer en vroegen om 10,8 procent. Janaillac zei toen dat dergelijke loonsverhogingen “economisch onmogelijk en suïcidaal” voor het bedrijf zouden zijn. De directie had een trapsgewijze loonsverhoging van 6,95 procent voorgesteld over een periode van vier jaar.

Volgens de Franse krant Le Monde wordt de opvolger van Janaillac medio juli verwacht. Dit jaar hebben de medewerkers al vijftien dagen gestaakt. Volgens persbureau Reuters kostte dit de luchtvaartmaatschappij binnen zes maanden tot 400 miljoen euro. Ter vergelijking: in 2017 maakte Air France 500 miljoen euro winst. KLM boekte dat jaar 900 miljoen winst.

Air France-KLM

Air France en KLM fuseerden in 2004. Het bedrijf leed in de eerste drie maanden van dit jaar verlies als gevolg van de stakingen bij Air France. Om deze reden ontstond de vraag of KLM niet weer “alleen” verder kan. De KLM-topman reageerde hier in tv-programma Buitenhof dat een splitsing “ondenkbaar” is.

Correctie (19 juni 2018): In een eerdere versie van dit bericht stond dat de directie een trapsgewijze loonsverhoging voorstelde nadat Janaillac zijn uitspraken deed, dit gebeurde daarvóór. En het nieuws over de stakingen werd niet bekend gemaakt via een persconferentie maar een persverklaring.