Trumpblog

Trump: ‘Illegalen meteen uitzetten, zonder tussenkomst van rechter’

Trump: 'Illegalen meteen uitzetten, zonder tussenkomst van rechter'

Ongedocumenteerden moeten Amerika direct uitgezet kunnen worden zonder tussenkomst van een rechter. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump zondag via Twitter gezegd. Volgens hem is het huidige Amerikaanse migrantenbeleid "een lachertje" dat "oneerlijk" is richting de migranten die de VS op "legale wijze" binnen proberen te komen. Volgens Trump mag Amerika niet toestaan dat "mensen ons land op deze wijze binnenvallen".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump We cannot allow all of these people to invade our Country. When somebody comes in, we must immediately, with no Judges or Court Cases, bring them back from where they came. Our system is a mockery to good immigration policy and Law and Order. Most children come without parents...

In een reeks van drie tweets zei Trump ook dat het immigratiebeleid onder zijn administratie grote sprongen heeft gemaakt tegen opzichte van het eerdere leiderschap van de presidenten Bush en Obama, maar dat nog strengere grensbewaking nodig is. Onder de huidige regeling worden ongedocumenteerden doorgaans eerst gehoord door een vreemdelingenrechter.

De citaten komen amper een week nadat de VS uit de VN-Mensenrechtenraad zijn gestapt. Dat werd gedaan uit protest tegen lidstaten die de mensenrechten niet respecteren, zoals China, Cuba en Venezuela, en vanwege de aanhoudende kritiek op VS-bondgenoot Israël.

Zuid-Korea en VS schorten militaire oefeningen voorlopig op

De Verenigde Staten en Zuid-Korea schorten voorlopig twee militaire oefeningen op. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Defensie vrijdagavond bekend. De oefeningen zouden de komende drie maanden plaatsvinden.

Minister van Defensie James Mattis wil zo de uitkomsten van de top met Noord-Korea in Singapore ondersteunen. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie beloofde dat er nog aanvullende maatregelen genomen kunnen worden als Noord-Korea zich productief opstelt.

Lees meer ovet het militair terugtrekken van de VS: Zuid-Korea krijgt van Trump stank voor dank

Eerder deze week liet Trump al weten een grootschalige legeroefening te schrappen die in augustus stond gepland. Trump vond deze oefening te duur en provocerend, zo liet hij dinsdag weten. Wel beloofde hij de oefening meteen weer te beginnen als de onderhandelingen met Noord-Korea op niets uitlopen. Afgelopen jaar deden 50.000 Zuid-Koreaanse militairen en 17.500 Amerikaanse militairen mee aan deze oefening.

'Buitengewone bedreiging'

Ondanks het opschorten van de militaire oefeningen, tekende president Donald Trump vrijdag een decreet waarmee hij de sancties tegen Noord-Korea verlengt. Het land vormt nog steeds een "buitengewone bedreiging" voor de VS. Het decreet is sinds 2008 van kracht nadat de spanningen tussen beide landen opliepen.

Het Amerikaanse leger startte zaterdag ook met het voorbereiden van de repatriëring van stoffelijk overschotten van soldaten die sneuvelden tijdens de Koreaanse Oorlog. Noord-Korea gaf daartoe toestemming na de ontmoeting tussen Trump en Kim.

Trump dreigt met importheffing op auto's uit Europa

President Donald Trump dreigt een handelstarief van 20 procent in te voeren op alle in de Europese Unie geassembleerde auto's. Dat schrijft hij vrijdagmiddag op Twitter - op de dag dat de extra importtarieven van de Europese Unie op tientallen Amerikaanse producten ingaan. Volgens Trump zullen de heffingen worden ingesteld als de Europese handelsbarrières op Amerikaanse goederen niet snel weer worden afgebroken.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Based on the Tariffs and Trade Barriers long placed on the U.S. and it great companies and workers by the European Union, if these Tariffs and Barriers are not soon broken down and removed, we will be placing a 20% Tariff on all of their cars coming into the U.S. Build them here!

De maatregelen van de EU zijn een reactie op de eerder aangekondigde Amerikaanse heffingen op Europees staal en aluminium. De extra heffingen zijn vanaf vrijdag van toepassing op exportgoederen uit de VS, zoals Amerikaans staal en spijkerbroeken, Harley Davidson-motoren en pindakaas.

"Bouw de auto's hier!" voegt Trump toe aan zijn bericht. Een maand geleden werd ook bekend dat de overheid een onderzoek is gestart naar de vraag of auto-importen een "bedreiging voor de nationale veiligheid" zijn.

Melania Trump draagt jas met "het kan me echt niet schelen"

De Amerikaanse First Lady Melania Trump draagt een jas met het opschrift 'I really don't care, do U?' tijdens haar terugreis naar Washington na een bezoek aan een detentiecentrum voor migrantenkinderen in Texas. Foto Mandel Ngan / AFP

De Amerikaanse First Lady Melania Trump heeft donderdag verwarring gezaaid door op weg naar een bezoek aan een detentiecentrum voor migrantenkinderen bij de Amerikaanse zuidgrens een jas te dragen met het opschrift: I really don't care, do u? ("Het kan me echt niet schelen, jou wel?")

De presidentsvrouw droeg de jas toen ze aan boord ging van het vliegtuig voor een onaangekondigd bezoek aan McAllen, een grensplaats in de staat Texas waar migranten worden vastgehouden en strafrechtelijk vervolgd. Ze bezocht een detentiecentrum waar 55 kinderen van 12 tot 17 jaar zijn ondergebracht.

Trump, die zich het afgelopen weekeinde heeft uitgesproken tegen de praktijk om migranten die de Amerikaanse grens illegaal oversteken te scheiden van hun kinderen, vroeg medewerkers van het centrum hoe ze kan helpen om kinderen te herenigen met hun ouders. Woensdag tekende haar man na grote ophef een decreet om een einde te maken aan de scheidingen van gezinnen.

Lees ook de reportage uit Texas: Ziet gevluchte Wendy uit El Salvador haar twee kinderen nog wel terug?

Maar haar boodschap dat ze diep begaan is met het lot van 2.300 kinderen die sinds mei van hun ouders zijn gescheiden, leek te worden tegengesproken door het opschrift op de rug van haar jas, in graffiti-stijl. Hoewel Trump de jas, afkomstig van de modeketen Zara, niet aan had in Texas, droeg ze hem opnieuw bij haar terugreis naar het Witte Huis.

Op sociale media ontstond een storm van speculatie over de vraag of er een signaal schuilging in de keuze van het kledingstuk. Volgens sommigen droeg Trump de jas met opzet:

At this point, this seems like an intentional troll. It’s obviously inappropriate to wear this jacket while visiting these children.

It’s also hot and muggy in DC. No one is wearing a jacket.

We should stay focused on the 2500 kids separated from their parents. https://t.co/fNMkAHRZUU

— Judd Legum (@JuddLegum) June 21, 2018

De woordvoerder van Melania Trump, Stephanie Grisham, ontkende dat. "Het is een jas", zei zij tegen verslaggevers. "Er was geen verborgen boodschap. Na het belangrijke bezoek aan Texas van vandaag, hoop ik dat de media niet de keuze maken om te focusen op haar kleding."

President Trump sprak dat vervolgens tegen. Het was een boodschap aan de media, schreef hij op Twitter. "Melania heeft geleerd hoe oneerlijk zij zijn, en het kan haar echt niet meer schelen!"

“I REALLY DON’T CARE, DO U?” written on the back of Melania’s jacket, refers to the Fake News Media. Melania has learned how dishonest they are, and she truly no longer cares!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 21, 2018

De discussie inspireerde velen op sociale media om andere teksten op de rug van de jas te zetten. Anderen wezen erop dat de controverse de aandacht afleidde van het lot van de kinderen.

Then in that case, please tell Melania, Marie Antoinette called. She wants her jacket back.

Also, how in the hell are you planning to reunite the 2,300 children you cruelly separated from their family? Why isn’t the meadia allowed into the facilities? Where are the girls? https://t.co/s1oBcQ9vIj

— Ana Navarro (@ananavarro) June 21, 2018

Trump weet meer over denuclearisatie Noord-Korea dan zijn minister van Defensie

"De denuclearisatie van Noord-Korea is in volle gang", aldus president Donald Trump donderdag tijdens een bijeenkomst van zijn kabinet in het Witte Huis. Zijn minister van Defensie, Jim Mattis, die volgens persbureau Reuters tijdens de bijeenkomst naast hem zat, zei een dag eerder nog tegen de Amerikaanse pers dat er na de top tussen Kim Jong-un en Trump in Singapore nog geen vooruitgang is geboekt op het gebied van denuclearisatie.

Of er is dus in één dag heel veel veranderd, of Trump weet meer dan zijn minister van Defensie. Wat ook nog kan is dat het grootspraak is van Trump, die zegt dat de 'historische top' met Kim door een sterk staaltje onderhandelen van hem een succes is geworden. Maar of het ook echt een succes is, dat is nog maar de vraag.

Hoewel dialoog tussen twee landen natuurlijk altijd beter is dan het uiten van dreigementen over en weer, geloven Noord-Korea-deskundigen dat Kim bij de ontmoeting met Trump vooral veel valse beloftes heeft gedaan.

Lees ook: De familie Kim doet beloftes en gaat er met de buit vandoor

Ook de in Amerika gevestigde organisatie 38 North, die Noord-Korea monitort, bracht eind vorige week naar buiten dat er nog niet is gestart met het ontmantelen van nucleaire testlocaties. Het is dus nog even afwachten op de onderbouwing van Trumps uitspraken.

Foto Kevin Lim / AFP

VS stoppen met scheiden van migrantengezinnen aan grens

President Trump heeft woensdag een decreet ondertekend waarmee illegale migrantenkinderen niet meer aan de grens gescheiden worden van hun ouders. “We moeten families bij elkaar houden”, zei hij van te voren tegen verslaggevers in het Witte Huis.

Voortaan zullen kinderen samen met hun familie vastgezet worden. Als er risico's bestaan voor de gezondheid van een kind, moet gezorgd worden voor apart onderdak voor de hele familie. Het is niet duidelijk wat er met de kinderen gaat gebeuren die al gescheiden zijn van hun ouders.

Lees meer over het door Trump ondertekende decreet: VS stoppen met scheiden van migrantengezinnen aan grens

Staat New York klaagt Trump aan

De staat New York klaagt de regering van Donald Trump aan voor het scheiden van migrantenkinderen en hun ouders aan de grens. Dat heeft gouverneur Andrew Cuomo, een uitgesproken tegenstander van Trump, dinsdagavond aangekondigd via onder meer Twitter.

"Het beleid dat families uit elkaar scheurt is een menselijke tragedie en getuigt van moreel falen", schrijft de Democraat Cuomo. Daarmee voegt hij zich bij critici uit beide partijen, die het beleid van de regering-Trump hekelen. Die trok de in 2000 door George W. Bush ingevoerde Catch and Release-regeling in en scheidt sindsdien migrantenfamilies aan de zuidgrens van de Verenigde Staten.

#BREAKING: New York State intends to file a multi-agency lawsuit against the Trump administration for violating the Constitutional rights of immigrant children and their families who have been separated at the border. pic.twitter.com/df497NyEnb

— Andrew Cuomo (@NYGovCuomo) June 19, 2018

Daarmee schendt de regering hun grondwettelijke rechten, schrijft Cuomo in zijn aankondiging van de rechtszaak. In zijn staat worden voor zover nu bekend meer dan zeventig kinderen van migranten opgevangen. Dat aantal zal verder stijgen, zegt de gouverneur. Om de gezondheid en het welzijn van die kinderen te beschermen, neemt de staat New York het op tegen de federale regering.

Een woordvoerder van die regering kon dinsdagavond tegen persbureau Reuters nog geen reactie overleggen.

Lees ook: Amerikaanse migratiecrisis voer voor complotdenkers

Merkel over stijging criminaliteit: cijfers spreken voor zich

Trump stelde afgelopen dagen in twee tweets dat de criminaliteit in Duitsland met 10 procent is gestegen sinds het land vluchtelingen accepteert. Merkel reageerde dinsdagmiddag koeltjes: “De cijfers spreken voor zich.”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The people of Germany are turning against their leadership as migration is rocking the already tenuous Berlin coalition. Crime in Germany is way up. Big mistake made all over Europe in allowing millions of people in who have so strongly and violently changed their culture!

Volgens de bondskanselier was er juist sprake van een daling van bijna tien procent, zo liet ze na afloop van een persconferentie weten. Merkel lichtte de cijfers toe:

“We zien een kleine positieve ontwikkeling. We moeten altijd meer doen om misdaad te bestrijden. Maar het zijn erg bemoedigende resultaten.”

Horst Seehofer, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, maakte vorige maand bekend dat de misdaadcijfers in Duitsland op het laagste niveau sinds 1992 lagen. Het aantal misdrijven nam vergeleken met 2016 af met ongeveer 9,6 procent.

Lees ook de analyse van NRC-correspondent Juurd Eijsvogel: Sluiten de Europese rijen zich nu Trump Merkel aanvalt?

Trump dreigt China met importheffing ter waarde van 200 miljard dollar

Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China is verder geëscaleerd. De Amerikaanse president Donald Trump dreigde maandag om een nieuwe importheffing in te voeren van 10 procent op Chinese goederen ter waarde van 200 miljard dollar (172 miljard euro), meldt persbureau Reuters. De beurs in Shanghai opende dinsdag met een koersval van bijna 4 procent.

Het is volgens Trump een vergelding voor de aangekondigde Chinese beslissing om de importtarieven voor Amerikaanse producten te verhogen met 25 procent, ter waarde van 50 miljard dollar. China nam dit besluit als tegenmaatregel voor de invoerheffingen op bijna 1.300 Chinese producten ter waarde van 50 miljard dollar, vorige week vrijdag.

De twee grootste economieën ter wereld bestoken elkaar sinds begin april met importheffingen. President Trump wil dat het handelstekort met China met 100 miljard dollar per jaar omlaag gaat. De president heeft Robert Lighthizer, de nieuwe Amerikaanse handelsvertegenwoordiger en voorstander van een harde aanpak van China, gevraagd om een lijst met Chinese producten samen te stellen die onder het tarief moeten vallen.

Het Chinese ministerie van Handel reageerde dinsdag fel op de aankondigingen. Het zal terugvechten met "kwalitatieve" en "kwantitatieve" maatregelen, stelt het in een verklaring. China beschuldigt Washington van het voeren van een handelsoorlog en diende begin april, na de importheffingen op staal en aluminium, een klacht in bij Wereldhandelsorganisatie WTO.

Foto Kevin Lamarque/Reuters

Welkom in een nieuw Trumpblog

Volg hier de laatste ontwikkelingen van 19 tot en met 24 juni rondom het presidentschap van Donald Trump.

Lees hier het Trumpblog van vorige week terug.