Trump dreigt China en drijft beurzen in het rood

Handelsconflict Amerikanen dreigen met nieuwe heffingen op 200 miljard dollar aan Chinese producten. Beleggers vrezen verdere escalatie.

China ziet het nieuwe dreigement van Trump als „chantage” en dreigt terug met „sterke tegenmaatregelen”.
China ziet het nieuwe dreigement van Trump als „chantage” en dreigt terug met „sterke tegenmaatregelen”. Foto Kevin Lamarque/Reuters

Beleggers wereldwijd hebben geschrokken gereageerd op de nieuwste aflevering in het door de Verenigde Staten begonnen handelsconflict met de belangrijkste Amerikaanse handelspartners. Maandagavond dreigde de Amerikaanse president Donald Trump met een importheffing van 10 procent op 200 miljard dollar (172 miljard euro) aan Chinese producten.

In reactie op dat nieuws sloten niet alleen de Chinese beurzen van Shanghai (min 4 procent) en Shenzen (min 6 procent) dinsdagochtend fors lager, ook de Europese beurzen zijn dinsdagmiddag duidelijk lager gesloten.

Beleggers lijken te vrezen voor verdere escalatie. Nadat Amerika vrijdag heffingen had aangekondigd op meer dan 50 miljard dollar aan (vooral industriële) Chinese producten, maakte de Chinese regering in het weekend vergeldingsmaatregelen bekend: een importheffing op 545 verschillende Amerikaanse producten zoals soja en whisky.

Trump dreigt op zijn beurt weer met heffingen op 200 miljard dollar aan Chinese producten als het land zijn vergeldingsmaatregelen doorzet. „De VS laten zich niet langer misbruiken op handelsvlak door China en de rest van de wereld”, aldus Trump.

De Amerikaanse president beticht China van oneerlijke handelspraktijken en vindt dat de verhoudingen tussen China en de VS uit het lood geslagen zijn. Het handelstekort met China qua goederen en diensten was vorig jaar ruim 330 miljard dollar.

De recente heffingen rechtvaardigt de president overigens met een verwijzing naar het stelen van intellectueel eigendom door de Chinezen. „In plaats van die praktijken aan te passen, bedreigt China nu Amerikaanse bedrijven, arbeiders en boeren die niets verkeerd hebben gedaan.”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo haalde ook hard uit en omschreef de Chinese economie als „een roofzuchtige” economie en sprak van diefstal „op een niet eerder vertoond niveau”.

Ondertussen lijkt men in Beijing weinig onder de indruk. Het Chinese ministerie van Handel omschreef het nieuwe dreigement van Trump volgens internationale media als „chantage” en dreigt terug met „sterke tegenmaatregelen”.

Ondertussen doen zich ook complicaties voor op een belangrijk Amerikaans-Chinees dossier waar Trump China juist een helpende hand had toegestoken. Het gaat om de toegang van het Chinese telecomconcern ZTE tot de Amerikaanse markt.

Terwijl de Amerikaanse regering na overleg op hoog niveau juist een deal had gesloten met de Chinezen, waardoor ZTE-onderdelen weer in Amerika verkocht zouden mogen worden, zette het Amerikaanse Congres maandag een streep door die plannen.

Volgens analisten duidt dat op „anti-China-sentiment” in Washington dat breder leeft dan alleen binnen de muren van het Witte Huis.