Thuiskok

Tomaten-aarbeiensalade

We beginnen met een licht gerecht, want over het algemeen zijn Portugese gerechten nogal zwaar. Het zure van de tomaat combineert mooi met het zoet van de aardbeien. Leg de sjalot in een kom met een snuf zout, zet hem onder water en laat hem een paar minuten weken. Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg het brood op een bakplaat en verdeel de 2 el olijfolie over beide zijden. Rooster het brood goudbruin en krokant. Neem het uit de oven, laat het afkoelen en breek het in stukjes. Snijd de tomaten in vrij gelijke stukken. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd de vruchten doormidden. Houd circa een kwart van de aardbeien apart, waaronder eventueel gekneusde of kapotte exemplaren, en prak ze fijn met een vork.

Doe de stukjes aardbei en tomaat in een kom. Meng in een tweede kom de geprakte aardbeien met voldoende extra vergine olijfolie voor een dunne dressing en voeg een snufje zout en de peterselie toe. Roer de dressing zachtjes door en proef. Voeg eventueel een scheutje sherryazijn toe, als de tomaat en aardbei erg zoet zijn. Schenk de dressing over de tomaat en aardbei. Laat de sjalot uitlekken en verdeel hem over de salade. Bestrooi tot slot met de stukjes toast. De salade kan eventueel een uur trekken, maar eet hem het liefst nog dezelfde dag op.