Oud-minister Israël beschuldigd van spionage voor vijand Iran

Gonen Segev zou onder meer details over de veiligheidssituatie van diplomatieke medewerkers hebben gedeeld met Teheran.

Gonen Segev (links) praat met de voormalige premier Yitzhak Rabin.
Gonen Segev (links) praat met de voormalige premier Yitzhak Rabin. Foto Reuters

Gonen Segev, voormalig Israëlische minister van energiezaken, wordt vervolgd voor spionage voor Iran. Dat heeft de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet maandag bekendgemaakt. De oud-minister is in mei opgepakt en wordt verdacht van “het helpen van de vijand in oorlogstijd en spioneren in het nadeel van de staat Israël”.

De 62-jarige Segev was in de jaren negentig minister van Economie. Vanaf 2012 zou hij gevoelige informatie over de Israëlische energiesector hebben doorgespeeld aan Iran. Ook zou Segev details over “beveiligde terreinen in Israël” met Teheran hebben gedeeld, evenals informatie over medewerkers, beveiligers en gebouwen van de diplomatieke dienst van het land.

Volgens Shin Bet reisde Segev tweemaal af naar Iran en ontmoette hij zijn Iraanse contactpersonen in verschillende hotels wereldwijd. Ook zou hij apparatuur van Iran hebben ontvangen waarmee hij berichten kon coderen.

In mei bestookten Iran en Israël elkaar in Syrië. Israël vs. Iran: wanneer heet het dan wél oorlog?

Financiële nood

Het is niet duidelijk wat het motief van Segev was. Ook is niet bekend of zijn activiteiten Israël schade hebben toegebracht. Het Israëlische nieuwsprogramma Hahadashot schrijft dat de oud-minister waarschijnlijk uit “financiële nood” handelde en dat de kans klein is dat hij veel belastende informatie heeft gedeeld.

De advocaten van Segev hebben de aantijgingen ontkend noch bevestigd. Volgens hen laten de officiële, geclassificeerde aanklachten “een ander beeld zien” dan wat Shin Bet openbaar heeft gemaakt.

Segev is sowieso al een omstreden politicus. In 2004 werd hij opgepakt toen hij 32.000 ecstasypillen, vermomd als M&M’s, van Nederland naar Israël probeerde te smokkelen. De minister, die ook als kinderarts is opgeleid, werd verboden als arts te werken en veroordeeld tot vijf jaar cel. Hij kwam vervroegd vrij in 2007 en woont sindsdien in Nigeria.

Israël en Iran zijn al jaren uitgesproken vijanden. Israël bekritiseert de het land vanwege haar steun aan militante groeperingen als Hezbollah. Premier Netanyahu is bovendien een uitgesproken tegenstander van de Irandeal. De afgelopen weken hebben de landen elkaar meerdere keren beschoten in Syrië en op de Golanhoogten.

Correctie (9 januari 2019): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Segev tijdens zijn ministerschap al spioneerde. Dit is in deze versie aangepast: zijn spionagewerk zou pas in 2012 zijn begonnen.