Ook Zweden krijgt penalty door videoscheidsrechter

Zweden heeft zijn eerste wedstrijd op het WK in Rusland gewonnen. Het elftal van bondscoach Janne Andersson, dat in de kwalificatie Nederland achter zich had gehouden, boekte in Nizjni Novgorod een zege op Zuid-Korea: 1-0. In de 65ste minuut kwam Zweden op voorsprong door een benutte strafschop van aanvoerder Andreas Granqvist. De oud-speler van FC Groningen kreeg het buitenkansje op advies van de videoscheidsrechter.

De Brazilianen zijn minder gelukkig met de videoscheids. Technologische vooruitgang of niet, zij eisen opheldering over de rol van de VAR in het duel met Zwitserland (1-1) van zondag. Op beelden zou duidelijk te zien zijn dat Miranda een duw kreeg voordat Steven Zuber de 1-1 maakte. Toch greep de videoscheids niet in. „Het was een overtreding, daar is geen discussie over mogelijk”, zei bondscoach Tite. „Helaas bestaat er geen mogelijkheid om een protest in te dienen.” Toch liet teammanager Edu Gaspar maandag weten dat Brazilië een formele verklaring van de FIFA wil over het incident.

De Kroatische bondscoach Zlatko Dalic heeft Nikola Kalinic naar huis gestuurd. De spits weigerde zaterdag in te vallen tijdens de eerste groepswedstrijd op het WK tegen Nigeria (2-0). Kalinic had naar eigen zeggen last van zijn rug, iets wat hij volgens Dalic ook al had opgevoerd als reden om niet te willen invallen in het oefenduel kort voor het WK tegen Brazilië. „Nikola zei dat hij er niet klaar voor was. Ik heb dat geaccepteerd”, zegt bondscoach Kailinic. „Omdat ik fitte spelers nodig die klaar zijn om mee te doen, heb ik hem naar huis gestuurd.” Kalinic speelde afgelopen seizoen bij AC Milan.

Voor de Mexicaanse voetbalbond dreigt bij het WK in Rusland een sanctie wegens homofobe kreten van de fans tijdens de eerste groepswedstrijd zondag tegen wereldkampioen Duitsland (1-0). Wereldvoetbalbond FIFA is na een vooronderzoek een tuchtzaak begonnen. Tijdens het duel in Moskou klonk massaal ‘puto’ in het stadion bij doeltrappen of vrije trappen van de Duitsers. Volgens actiegroepen die opkomen voor de rechten van homoseksuele mensen gaat het hierbij om een belediging. De Mexicanen ontkennen dat.

Voor Park Joo-ho lijkt het WK na het duel met Zweden alweer voorbij. De Zuid-Koreaanse bondscoach Shin Tae-yong liet na de nederlaag weten dat de verdediger een spierscheuring heeft opgelopen. „Het ziet er ernstig uit”, aldus de trainer. „Ik denk niet dat hij hier nog gaat spelen.” Park, die in het verleden onder meer voor Borussia Dortmund voetbalde, verliet na een half uur het veld.