Macron en Merkel willen gezamenlijk budget eurozone

De twee regeringsleiders presenteerden hun gezamenlijk visie op de Europese Unie.

Macron en Merkel presenteren hun plannen voor de Europese Unie.
Macron en Merkel presenteren hun plannen voor de Europese Unie. Foto Hannibal Hanschke/Reuters

De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel presenteerden dinsdag een pakket gezamenlijke afspraken voor het hervormen van de Europese Unie, waaronder plannen voor een gezamenlijk budget voor de eurozone. Ze spraken over een “nieuw hoofdstuk voor de Europese Unie”.

De afspraken, vastgelegd in het Meseberg-akkoord, vernoemd naar het slot buiten Berlijn waar de besprekingen plaatsvonden, moeten de Europese Unie nieuwe instrumenten geven om de toekomst tegemoet te treden, aldus de twee regeringsleiders. De afspraken zijn een voorschot op de EU-top die volgende week plaatsvindt.

Twitter avatar GermanyintheEU Germany in the EU We are opening a new chapter in Franco-German cooperation. 🇩🇪🇫🇷 Our guiding principle is that #Europe must find its place in a multipolar world - when it comes to our values, peace or environmental protection. Chancellor #Merkel with President @EmmanuelMacron in #Meseberg https://t.co/1l1WRLVw5m

Macron en Merkel presenteerden onder meer hun plannen voor een begroting voor de eurozone. Macron hoopt vanaf 2021 te starten met een “echt” budget. De details zijn nog onbekend: die moeten in onderhandeling met andere lidstaten bepaald worden. Het budget kan volgens Macron ingezet worden om lidstaten die in problemen verkeren te helpen en om de economieën van de lidstaten dichter bij elkaar te brengen. Volgens Merkel gaat het budget toekomstige financiële crises voorkomen.

10.000 extra banen Frontex

Er moet ook een Europese oplossing komen voor het migratieprobleem. Merkel en Macron willen daartoe Frontex, de Europese grensbewakingsorganisatie, uitbreiden met 10.000 banen. Macron hintte ook naar een herziening van de Dublin-afspraken, die de verantwoordelijkheid voor asielzoekers neerlegt bij het land waar de asielaanvraag gedaan wordt. Merkel: “Wij willen solidariteit tussen de lidstaten.” Macron wil daarnaast meer samenwerken met herkomstlanden en landen waar vluchtelingen doorheen reizen.

In thuisland Duitsland wankelde Merkels positie na kritiek van coalitiepartner CSU. Merkel maakte bezwaar tegen het migratieplan van Horst Seehofer, minister van Binnenlandse Zaken. Asielzoekers die al in andere Europese landen geregistreerd zijn, moesten volgens het plan voortaan teruggestuurd worden. Volgens Merkel was het plan in strijd met Duitse en Europese wetgeving. De crisis werd gisteren met twee weken uitgesteld: ze krijgt van CSU tot na de EU-top om een Europese asielaanpak te regelen.

De twee regeringsleiders werden het ook eens over onder meer een digitaal belastingsysteem, afspraken rond kunstmatige intelligentie en educatie.