Juan Carlos’ ideale schoonzoon zit de komende jaren in de cel

Inaki Urdangarin in 2017
Inaki Urdangarin in 2017 Foto Jaime Reina/AFP

Iñaki Urdangarin kreeg vijf dagen de tijd om zelf een keuze te maken uit de 82 gevangenissen in Spanje. Het was zijn laatste privilege voordat de zwager van koning Felipe VI maandagochtend toch echt voor vijf jaar en tien maanden de cel in ging. Hij meldde zich om 08.00 uur bij de ‘vrouwengevangenis’ van Brieva: een cellencomplex in de provincie Ávila, ruim honderd kilometer van Madrid.

Zo is Urdangarin (50) uitgegroeid van de ideale schoonzoon van oud-koning Juan Carlos tot de eerste gevangene die getrouwd is met een lid van de koninklijke familie. Toen de voormalige tophandballer in 1997 trouwde met prinses Cristina, leek sprake van een droompaar. Het sprookjeshuwelijk zou het geplaagde Spaanse koningshuis van een nieuw elan kunnen voorzien.

Maar Urdangarin werd juist het toonbeeld van de Spaanse corruptie die zelfs het koninklijk huis in verlegenheid bracht. Hij werd in 2011 ontmaskerd toen hij bij een door hemzelf geleid instituut zonder winstoogmerk voor zo’n 6 miljoen euro aan overheidsfondsen bleek te hebben verduisterd. Hij deed dit door bij lagere overheden onredelijk hoge facturen in te dienen voor lobbywerk in de sportwereld en de organisatie van conferenties.

Koning Felipe VI, zoon van Juan Carlos, kon de voorbije jaren niets anders doen dan zijn zuster en haar echtgenoot op afstand plaatsen. Het was een pijnlijk moment toen hij hun de titels van ‘hertog en hertogin van Palma de Mallorca’ afnam. Maar daarmee kon Felipe VI niet voorkomen dat ook Cristina zelf in de verdachtenbank moest plaatsnemen. Ze ontsnapte aan een celstraf en hoeft alleen een boete van 128.138 euro te betalen.

De rechters waren minder barmhartig voor Urdangarin. Al werd zijn straf in hoger beroep wel met vijf maanden verkort. In de praktijk zal Urdangarin waarschijnlijk zo’n vier jaar in Brieva zitten voor hij vervroegd vrijkomt. Hij komt in een onlangs verbouwd gedeelte terecht waar weinig mannen vastzitten. In de rest van de gevangenis zitten vrouwen hun straf uit.