En dan eindigt Pinkpop in een drama

Dodelijk ongeval Een dode, drie zwaargewonden. Pinkpop eindigde met een ernstig ongeval. Het was geen terrorisme, zegt justitie.

Een festivalganger bij de Mensheggerweg, bij de plek van de aanrijding.
Een festivalganger bij de Mensheggerweg, bij de plek van de aanrijding. Foto Piroschka van de Wouw/AP

Ongeluk of aanslag? Die vraag bleef ook na de persconferentie van maandagmiddag onbeantwoord. „Mogelijke motieven moeten na verhoor duidelijk worden”, zegt officier van justitie Daniele Weyar.

Wat is er die ochtend rond vier uur nu precies gebeurd op de Mensheggerweg in Landgraaf? Een 34-jarige Heerlenaar in een witte bestelauto reed vier mensen aan, van wie er een overleed. Drie liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Zoveel was duidelijk, maar hoe kon het gebeuren? En waarom sloeg de chauffeur op de vlucht om zich pas veel later bij de politie in Amsterdam te melden?

Dinsdagochtend komt het Openbaar Ministerie (OM) Limburg in elk geval met één antwoord: de verdachte van de aanrijding had geen terroristisch motief. Het onderzoeksteam gaat verder met het horen van hem en getuigen. Het OM doet geen verdere mededelingen, omdat de verdachte in beperkingen zit. Hij mag alleen contact hebben met zijn advocaat.

Verhalen van ooggetuigen wijzen op een ongeluk. Tegenover de Limburgse zender L1 verklaart taxichauffeur Haroen Jalili, die in de nacht van zondag op maandag bij de nabijgelegen Pinkpop-camping B meermalen klanten ophaalde, dat hij een groepje mensen heeft zien zitten op de Mensheggerweg. „Ze zaten deels op de weg, en deels op het gras. Ze waren de hele avond vriendelijk en zwaaiden nog naar me”, zegt hij. Hij vertelt hoe hij kort daarna – in eerste instantie dacht hij aan een grap – de vier slachtoffers zag liggen. Anderen vertellen in diverse media soortgelijke verhalen.

Poppodium

Het overleden slachtoffer is de 35-jarige Pinkpopvrijwilliger Gilles Boux de Casson uit Heerlen, die ook actief was bij het plaatselijke poppodium De Nieuwe Nor. Dat heeft alle activiteiten voor deze week afgelast. De drie zwaargewonden zijn een dertigjarige man uit Landgraaf en een man van 26 en een vrouw van 23 jaar uit Heerlen.

„We hadden dit al benoemd als een van de beste festivals”, zegt Pinkpopbaas Jan Smeets maandagmiddag tijdens de persconferentie, zittend achter een batterij microfoons. Bij het woord ‘festivals’ schiet hij even vol, om zich daarna snel te herpakken. „Dat eindigt dan in dit drama. Ik kan alleen maar zeggen dat ik enorm te doen heb met de families die dit allemaal moeten meemaken.”

Miljoenen festivalbezoekers ontving Smeets eerst in Geleen en inmiddels al drie decennia in Landgraaf. 48 edities ging het goed. Op de 49ste Pinkpop, aan de vooravond van het jubileumjaar, gaat het fout. Smeets: „Het is de eerste keer dat we een dodelijk slachtoffer hebben te betreuren.”

De verbijstering en het verdriet van de festivaldirecteur zijn maandagochtend ook zichtbaar bij veel Pinkpopgangers die na het ontwaken op de campings naar huis terugkeren en de Mensheggerweg passeren, de plaats van de aanrijding. Even kijken ze voorbij de dranghekken in de richting van de zwarte schermen, waarachter eerst sporenonderzoek plaatsvindt, en later schoonmaakwerkzaamheden. De meeste voorbijgangers wenden na een seconde of wat hun hoofd af, of turen naar de grond. Hun gezichten staan strak.

Maandagavond herdenken enkele tientallen mensen de slachtoffers op de plek van de aanrijding. In de berm langs de Mensheggerweg liggen kaarsen, waxinelichtjes, bloemen en een ingelijst Pinkpop-logo (het meisje met de zwarte krullen en het roze jurkje). Op het aanpalende asfalt razen de auto’s alweer voorbij.