Opinie

    • Arjen Fortuin

Een keepersopera in tien minuten

Wat een kekke Koreaanse keeper, dinsdag. Cho Hyun-woo, zo uit de Koreaanse competitie geplukt. Op papier zag Zweden - Zuid-Korea eruit als de saaiste wedstrijd van het WK. In het echt was het nog veel erger, maar aan Cho lag het niet.

In de eerste helft de stond Zweed Berg vrij voor het doel. Hij probeerde de bal een schop in de juiste richting te geven. Via zijn enkel ging de bal recht vooruit, precies waar zich het bovenbeen van Cho bevond. Daarna sprong Cho als een duveltje uit een doosje om de rebound weg te stompen.

Een keeper om van te houden. Maar de ontdekking van Cho werd overtroffen door de doelwachtersopera die zich in slechts tien minuten in het doel van Tunesië voltrok.

Tegen Engeland keepte de jonge Mouez Hassen. In de tweede minuut redde hij prachtig, in de vierde kreeg hij last van zijn linkerschouder. Je zag hem de arm ontzien als hij een bal opraapte. Daar stopt hij niks meer mee, dacht ik.

Tot even later een kopbal van Stones naar de hoek zeilde. Met een uiterste krachtsinspanning trok Hassen zijn geblesseerde linkerarm haast uit de kom. Hij sloeg de bal uit het doel!

Het heldendom duurde een halve seconde: Kane scoorde uit de rebound. Hassen, zijn arm nu totaal onbruikbaar, waadde door zin eigen tranen van het veld. Zo tragisch kan alleen een keeper zijn.

schrijft tijdens het WK voetbal een wisselcolumn met Emilie van Outeren.