‘De ene streek is de andere niet’

Bort Koelewijn Burgemeester Kampen

In Kampen nam de schade tijdens de jaarwisseling af. De burgemeester pleit vooral voor meer actie tegen illegaal vuurwerk.

Carbidschieten met oud en nieuw is een traditie in de wijk Brunnepe in Kampen.
Carbidschieten met oud en nieuw is een traditie in de wijk Brunnepe in Kampen. Foto Koen van Weel / ANP

Er wordt wel vuurwerk afgestoken, maar in het Overijsselse Kampen draait oud en nieuw toch vooral om carbidschieten. „De ene streek is de andere niet”, zegt de burgemeester, Bort Koelewijn (ChristenUnie). Hij is blij dat er géén algeheel verbod komt op vuurpijlen en knalvuurwerk. De overlast die er is, komt van illegaal vuurwerk, vertelt hij aan de telefoon.

Koelewijn maakte de afgelopen negentien jaar als burgemeester in verschillende gemeenten jaarwisselingen mee. In Rijssen-Holten liet hij onderzoeken hoe straatmeubilair en speeltoestellen waren vernield: „Legaal vuurwerk bleek helemaal niet in staat schade te veroorzaken.”

Hij zegt: „Zet in waar dit in wezen over gaat: illegaal vuurwerk dat vanuit Frankrijk en Duitsland ons land bereikt.” De Nationale Politie zou „alles in het werk moeten stellen” dat vuurwerk tegen te houden, vindt hij. En het kabinet zou in Europees verband moeten pleiten voor eisen waaraan vuurwerk moet voldoen.

Lees ook het interview met burgemeesters Pauline Krikke (Den Haag): ‘Alleen met verbod minder slachtoffers’

Voor alle andere overlast geldt volgens Koelewijn dat er „voldoende mogelijkheden zijn” in de algemene plaatselijke verordening. In Rijssen-Holten stelde hij bijvoorbeeld vuurwerkvrije zones in onder viaducten „om fietsers te beschermen”, en rondom vuurwerkwinkels om te voorkomen dat pijlen niet per ongeluk terechtkwamen in de tas van iemand die ook net vuurwerk had gekocht.

Een algeheel verbod is volgens Koelewijn bovendien lastig te handhaven. „Inwoners gaan er dan op rekenen dat ze geen énkele last meer zullen hebben van vuurwerk. Maar dat kunnen we als overheid niet waarmaken. Ik hoor nu al van de politie hoe lastig het is als het gaat om vuurwerk dat voor Oudejaarsdag wordt afgestoken.”

Hij vergelijkt het vuurwerkdebat met het carbidschieten. Daarbij wordt carbid en wat water in melkbussen gestopt. Die worden verwarmd, wat leidt tot een oorverdovende knal als de deksel wegschiet. „Sommigen hebben er last van, anderen zweren bij de traditie.”

Koelewijn wilde „ geen vijand zijn van wie niets mag”. „Maar ik wilde wél afspraken maken waardoor beide groepen tevreden zijn.”

Vroeger was de ME tijdens de jaarwisseling standaard in Kampen aanwezig en liep de materiële schade op tot wel 90.000 euro, vertelt hij. Nu nog 18.000 euro, mede dankzij die afspraken. Zo mag er alleen in de week voor oud en nieuw geschoten worden (soms oefenden de schutters al in de herfst) en alleen op bepaalde tijden. Koelewijn legt ook dwangsommen op. Wie de afspraken schendt, is 1.000 euro kwijt én zijn melkbus.

Koelewijn zegt: „Er is steeds meer draagvlak.” Ter illustratie vertelt hij dat hij op Oudejaarsdag met de carbidschieters op een melkbus zit.