In beeld

Deze beroepen zullen de digitalisering niet overleven

Door nieuwe technologieën zullen veel beroepen verdwijnen. Persbureau AFP brengt ze in beeld.

Mario Olavo Campanha (36) is eigenaar van een videotheek. Hij poseert in zijn zaak in de Braziliaanse wijk Lapa in Rio de Janeiro, april dit jaar. Toen Olavo Campanha twee jaar geleden merkte dat er in zijn wijk nog vraag was naar dvd’s, kocht hij de videotheek van zijn voormalige werkgever. Met name ouderen in de lagere middenklasse waarderen zijn advies.
Foto AFP / Mauro Pimentel
Iain Bell (49), in dienst bij het Britse energiebedrijf British Gas, steekt gaslantaarns aan in de straten van Londen. Hier doet hij dat in de wijk Westminster, in april dit jaar. Londen telt nog steeds 1.500 op gas brandende straatlantaarns, die iedere avond opnieuw worden aangestoken door een vijfkoppig team, onder leiding van Bell.
Foto AFP / Daniel Leal-Olivas
Vicky Luthra (leeftijd onbekend) ontwikkelt en print foto’s in een doka (een afkorting van donkere kamer) van fotostudio SV Photographic in New Delhi, India. Met de opkomst van digitale fotografie zijn doka’s er alleen nog voor liefhebbers.
Foto AFP / Prakash Singh
Kostas (leeftijd niet bekend) bestiert deze krantenkiosk op het Omoniaplein in Athene, Griekenland. Wereldwijd staat de verkoop van papieren kranten onder druk. Nieuws lezen mensen veel vaker online, vanaf hun smartphone of tablet.
Foto AFP / Louisa Gouliamaki
Fabio Garnero (leeftijd onbekend) is een van de laatste Italianen die zonnewijzers maakt en restaureert. Op de foto staat hij voor een klassiek Italiaans huis in Saluzzo, vlak bij Turijn, gebouwd tijdens de Renaissance. Garnero restaureert er de oude zonnewijzer, een methode om met behulp van de zon de tijd te bepalen.
Foto AFP / Marco Bertorello
Lizie da Silva (49) is sinds 1997 liftbediende in Rio de Janeiro, Brazilië. Momenteel werkt ze in het sjieke art deco-gebouw van het Centro Cultural Banco do Brasil. Liftbedienden stammen uit een tijd dat liften nog niet door het publiek konden worden bediend, omdat bijvoorbeeld het op- en neergaan van de lift handmatig werd geregeld.
Foto AFP / Mauro Pimentel
Wu Chi-kai (leeftijd onbekend) maakt neonreclames in Hong Kong, een stad waar het nooit écht donker is, dankzij alle lichtreclames. Het enige verschil is dat de reclames tegenwoordig vaker op LED-schermen verschijnen.
Foto AFP / Philip Fong
Nenan Jovanov (70) groeide op in deze parfumwinkel, al 64 jaar in het bezit van zijn familie. Hij vertelt: „Er waren wel 23 van dit soort parfumwinkels in Belgrado. Nu ben ik de enige.” Grote ketens hebben de markt overgenomen.
Foto AFP / Andrej Isakovic
Al vijftig jaar langs wast de Ecuadoriaanse Delia Veloz (74) kleding. Ze poseert hier op een wasplaats in La Ermita, een wijk in Quito, Ecuador. Met haar werk verdient ze zo'n 4 dollar per dag.
Foto AFP / Rodrigo Buendia
De Franse Benjamin Louis (leeftijd onbekend) is filmoperateur. Louis is verantwoordelijk voor het draaien, opbergen en onderhouden van bioscoopfilms, vertoond door middel van een analoge projector. In de meeste bioscopen worden nu digitale films vertoond.
Foto AFP /Christophe Archanbault
Candelaria Pinilla uit Bogota, Colombia, is ‘streetclerk’. Tegen betaling vult ze allerhande formulieren in, voor de belastingaangifte bijvoorbeeld. Veel van die aangiftes verlopen nu digitaal.
Foto AFP / Luis Acosta
Mohamed Fawzi (32) uit Egypte is marionettenmaker. Hij heeft een werkplaats in Caïro.
Foto AFP / Khaled Desouki
Cesar Cesar Arizmendi (73) uit Mexico is fotograaf. De analoge portretcamera op de foto maakte hij zelf. Hij fotografeerde naar eigen zeggen veel beroemde politici en artiesten.
Foto AFP / Yuri Cortez
Samson Muli (42) uit Nigeria is al achttien jaar waterdrager. Nu Nigeria betere watervoorzieningen krijgt, worden de waterdragers, die water versjouwen naar gebieden zonder waterput in de buurt, schaarser.
Foto AFP / Simon Mania
Abdel Ghaffar (leeftijd onbekend) zorgt ervoor dat de analoge klok in de kathedraal van Montevideo (Uruguay) altijd goed loopt.
Foto AFP / Pablo Porciuncula