OM eist tien jaar celstraf tegen Heleen J. voor dood Sharleyne

Volgens het OM heeft J. haar dochter gewurgd en vervolgens van de tiende verdieping van de flat waar zij woonden naar beneden gegooid.

Sharleyne viel van de tiende verdieping van flatgebouw De Arend.
Sharleyne viel van de tiende verdieping van flatgebouw De Arend. Foto Sake Elzinga

Het Openbaar Ministerie (OM) eist tien jaar celstraf tegen Heleen J. voor de doodslag op haar dochtertje Sharleyne. Volgens het OM is bewezen dat J. haar dochter heeft gewurgd en vervolgens naar beneden heeft gegooid vanaf de tiende verdieping van het gebouw waarin zij woonden. Volgens de officier van justitie is een vooropgezet plan niet te bewijzen.

In de nek van Sharleyne is letsel aangetroffen, volgens het OM veroorzaakt door verwurging. Uit onderzoek is gebleken dat dit niet de doodsoorzaak was, ze overleed als gevolg van de val. Volgens de officier van justitie was Sharleyne “weerloos en buiten kennis” toen ze over de reling van de tiende verdieping naar beneden werd gegooid.

Het is volgens het OM “niet aannemelijk” dat Sharleyne zichzelf van het leven heeft beroofd. Ook is een ongeluk, waarbij Sharleyne bijvoorbeeld slaapwandelde, onwaarschijnlijk. J. heeft zich lang op haar zwijgrecht beroepen en heeft betrokkenheid bij de dood van haar dochter altijd ontkend.

Het 8-jarige meisje viel van een flat in Hoogeveen. Zes vragen over de rechtszaak tegen de moeder van Sharleyne.

Advocaat J.: gebrekkig onderzoek

Volgens Paul van Jaarsveld, de advocaat van J., is het onderzoek naar de dood van Sharleyne niet goed uitgevoerd. Het gevonden DNA-bewijs zou “nietszeggend” zijn en het OM zou niet meenemen dat er geen DNA van J. is gevonden in de nek van Sharleyne. Ook zijn getuigenverklaringen uit 2017, twee jaar na het incident, voor het onderzoek gebruikt.

Ook zou de overweldigende media-aandacht voor de zaak in het nadeel van J. werken. De vader van Sharleyne, Victor Remouchamps, heeft op verschillende manieren contact opgenomen met media waardoor “iedereen zijn oordeel over de moeder snel klaar had”, aldus de advocaat. Volgens hem was de berichtgeving te eenzijdig en wordt de “duistere rol” van Remouchamps niet benoemd. Hij zei onder meer tegen jeugdzorg dat Sharleyne zijn “leven ontwrichtte”.

Wat ging er mis in Hoogeveen? De val van Sharleyne.

Volgens Van Jaarsveld is er bovendien geen forensisch bewijs dat zelfmoord of een ongeluk uitsluit. Ook kan volgens hem niet bewezen worden dat Sharleyne is gewurgd. Hierover bestaat discussie tussen de betrokken deskundigen, van wie sommigen denken dat het letsel in de hals ook veroorzaakt kan zijn door de val.

Drie scenario’s

De vierde zittingsdag vindt maandag plaats in de rechtbank in Assen. Er werd van tevoren rekening gehouden met drie mogelijke oorzaken voor haar dood: een ongeluk, zelfdoding of een levensdelict. De rechtbank zal op maandag 9 juli uitspraak doen. De moeder van Sharleyne heeft aangegeven nog niet te weten of ze hierbij aanwezig wil zijn.