Regeringscrisis voorlopig afgewend in Duitsland

De CSU heeft Angela Merkel twee weken de tijd gegeven om met een Europese oplossing te komen voor een strenger immigratiebeleid.

Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer eist een strenger immigratiebeleid van Duitsland. Angela Merkel wil een Europese oplossing.
Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer eist een strenger immigratiebeleid van Duitsland. Angela Merkel wil een Europese oplossing. Foto Markus Schreiber/AP

De partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft maandag van de belangrijke zusterpartij CSU twee weken de tijd gekregen om met de EU-landen tot een Europese oplossing te komen voor het immigratiebeleid. Hiermee is een directe confrontatie tussen de twee partijen voorlopig afgewend.

De CDU van Merkel en de zusterpartij CSU voeren een harde machtsstrijd over het vluchtelingenbeleid. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer van de CSU eist een strenger immigratiebeleid waarbij Duitsland asielzoekers aan de grens terugstuurt die al bij een andere Europees land geregistreerd zijn. Merkel is geen voorstander van het plan. Ze is bang dat hiermee nog meer vluchtelingen zullen komen in landen als Italië en Griekenland.

Lees het profiel over minister Horst Seehofer: Dit is de man die Merkel het laatste zetje kan geven

Merkel voert eind juni overleg met andere EU-landen over het Europese immigratiebeleid. Als ze er dan niet uitkomt, wil Seehofer zelf maatregelen nemen, zo waarschuwde hij. Merkel zei dat haar partij pas na het Europese overleg beslist wat er gaat gebeuren. “Er staat nog niets vast.” In Duitsland zijn sinds 2014 meer dan 1,6 miljoen migranten het land ingekomen.

Lees ook de analyse van NRC-correspondent Juurd Eijsvoogel: Merkel staat er zwakker voor dan ooit

De Amerikaanse president Donald Trump uitte maandag kritiek op het Europese migratiebeleid via Twitter. Hij noemde het “een grote fout” en schreef dat de criminaliteit is toegenomen. Volgens Trump mag het in de Verenigde Staten niet dezelfde kant opgaan als in Europa. De criminaliteitscijfers dalen al jaren in Duitsland. Het misdaadpercentage is sinds 1992 niet meer zo laag geweest.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The people of Germany are turning against their leadership as migration is rocking the already tenuous Berlin coalition. Crime in Germany is way up. Big mistake made all over Europe in allowing millions of people in who have so strongly and violently changed their culture!