Moordenaar Danny (12) opgepakt in Colombia

De 36-jarige Brit hield zich de afgelopen jaren schuil in het Zuid-Amerikaanse land onder een valse identiteit.

Archiefbeeld. Danny Gubbels (12) kwam in 2010 om het leven bij een schietpartij.
Archiefbeeld. Danny Gubbels (12) kwam in 2010 om het leven bij een schietpartij. Foto iStock

Een van de moordenaars van de 12-jarige Danny is opgepakt in Colombia. Danny werd in 2010 doodgeschoten in een woonwagenkamp in Breda.

Het gaat om een 36-jarige Brit, schrijft het Openbaar Ministerie maandagochtend. Hij werd in 2015 in hoger beroep veroordeeld tot twintig jaar celstraf, waarvan hij er nog ruim achttien uit moet zitten. Nederland heeft om zijn uitlevering gevraagd.

De man had zijn ouders op bezoek in Colombia en was onderweg van Bogota naar Medellín toen hij werd ingerekend. Volgens het OM hield hij zich de afgelopen jaren schuil onder een valse Colombiaanse identiteit.

Vergeldingsactie

Danny stierf toen zijn woonwagen in 2010 onder vuur werd genomen door zeven personen. De woonwagen werd 27 keer getroffen. Zijn moeder, met wie hij aan de keukentafel zat, raakte gewond, maar overleefde de aanslag. De beschieting zou een vergeldingsactie geweest zijn voor een partij cocaïne die buitgemaakt werd bij een ripdeal, aldus het OM. Twee medeverdachten van de Brit kregen 16 en 20 jaar celstraf voor betrokkenheid bij de schietpartij.

Het strafrechtelijke onderzoek tegen de familie van Danny loopt sinds 2009. Het proces startte eind mei. Negen man, onder wie de vader en twee broers van Danny, worden onder meer verdacht van invoer en handel in soft- en harddrugs en wapenbezit. Tegen hen zijn straffen van 2 tot 6 jaar geëist. De officier van justitie lichtte de strafeis vorige week toe:

“De feiten rechtvaardigen celstraffen, maar het bepalen van de hoogte van de eis was nog niet eenvoudig. De wereld van hard- en softdrugs is een wereld die gepaard gaat met ernstige vormen van geweld. Die schietpartij is hiervan een zeer schrijnend voorbeeld. Het verlies van hun zoon en broer staat niet in verhouding tot welke straf ook.”

Naar verwachting doet de rechtbank in september uitspraak.