Minstens drie doden door aardbeving in Japan

Het epicentrum lag in het noorden van de prefectuur Osaka. Tientallen mensen raakten gewond.

Een meisje kwam in de Japanse regio Osaka onder een muur terecht die door de aardbeving omviel.
Een meisje kwam in de Japanse regio Osaka onder een muur terecht die door de aardbeving omviel. Foto Kyodo via Reuters

Een aardbeving in de buurt van de Japanse stad Osaka heeft maandag zeker drie levens geëist. Volgens The Japan Times gaat het om een van de zwaarste bevingen in de regio in tientallen jaren.

Ook zijn er tientallen gewonden gevallen. De lokale zender NHK meldt dat al zeker tweehonderd mensen gewond zijn geraakt. Vermoedelijk zal het dodental nog oplopen. Twee doden, onder wie een negenjarig meisje, werden bedolven door instortende muren. Het derde dodelijke slachtoffer was onder een boekenplank terechtgekomen.

Opvangcentra opgezet

Het epicentrum lag ten noorden van de stad Osaka. De beving, met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter, vond maandagochtend rond 08.00 uur (lokale tijd) plaats op dertien kilometer diepte. Er werd geen tsunamiwaarschuwing uitgegeven. Wel moeten bewoners de komende dagen rekening houden met naschokken. Verspreid over de gelijknamige prefectuur Osaka zijn er opvangcentra opgezet.

Het natuurgeweld leidde ook tot veel schade in de regio. Waterleidingen sprongen, wat overstromingen veroorzaakte. Tienduizenden woningen en gebouwen kwamen tijdelijk zonder stroom te zitten. Kerncentrales in de provincie zijn gecontroleerd en lokale autoriteiten hebben geen onregelmatigheden opgemerkt.

Bij een aardbeving in 1995 in de regio, met een kracht van 7,3, kwamen er meer dan zesduizend mensen om het leven.